Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

TUCA ZBARCEA & ASOCIATII la finalul privatizarii Automobile Craiova


13.12.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Corporate
JURIDICE - In Law We Trust

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a asistat juridic Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în legătură cu toate aspectele aferente finalizării procesului de privatizare a societăţii Automobile Craiova cu gigantul american Ford.

Finalizarea contractului de privatizare a Automobile Craiova a presupus o serie de negocieri între Ford Motor Company SUA, actualul proprietar al producătorului de maşini şi AVAS, autoritatea de privatizare, negocieri încheiate cu plata a aproximativ 38 milioane de euro către bugetul de stat.

O echipă de avocaţi din partea ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a acoperit toate aspectele acestui proces, pornind de la chestiuni de drept societar şi comercial, dreptul mediului, drept imobiliar, fuziuni şi achiziţii, privatizare, drept fiscal.

Florentin ȚUCA

Florentin Ţuca, Managing Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII: „Privatizarea Automobile Craiova a fost un proces complex şi de durată, dar cu siguranţă unul de succes, care ar putea servi drept model şi pentru alte proiecte similare ale statului. Din 2005 şi până acum, am avut ocazia de a fi implicaţi în toate etapele, începând cu transferul pachetului majoritar de acţiuni de la Daewoo Motors Ltd. către Statul român, lansarea propriu-zisă a procesului de privatizare, negocierile cu Ford şi apoi finalizarea acesteia. Credem că experienţa avocaţilor noştri în privatizare, fuziuni şi achiziţii a contribuit cu succes la încheierea unei etape importante în dezvoltarea industriei producătoare de maşini din România, în care s-au făcut eforturi pentru protejarea şi armonizarea intereselor Statului român, dar şi ale investitorului de talia Ford”.

Asistenţa AVAS pe parcursul privatizării şi finalizării acesteia a fost asigurată de o echipă mixtă de avocaţi şi consultanţi fiscali ai Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax din care au făcut parte Florentin Ţuca, Managing Partner; Răzvan Gheorghiu-Testa, Partener; Alin Chitu, Senior Tax Manager; Dragoş Apostol, Managing Associate.

În 2005, ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a asigurat servicii de asistenţă juridică AVAS în ceea ce priveşte restructurarea Automobile Craiova, ca un prim pas în vederea privatizării, constând în transferul pachetului majoritar de acţiuni de la Daewoo Motors Ltd. către Statul român, urmare a unei tranzacţii în valoare de 60 milioane USD. Serviciile au inclus asistenţă pe durata negocierilor cu Daewoo Motors Co. Ltd., efectuarea tuturor elementelor procesului de auditare juridică a Automobile Craiova şi pregătirea documentaţiei tranzacţiei, redactarea de opinii juridice şi memorandumuri pentru Guvernul României privind opţiunile şi consecinţele legale ale diverselor propuneri de structurare a tranzacţiei.

Ulterior, în anul 2007, ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a asistat din punct de vedere juridic AVAS cu ocazia negocierii şi semnării contractului cu Ford Motor Company, asigurând pregătirea strategiei de privatizare, redactarea documentelor aferente tranzacţiei, asistenţă pe durata negocierilor cu Ford Motor Company, revizuirea documentelor tranzacţiei şi analiza tuturor elementelor specifice tranzacţiei. Prin această privatizare, investitorul american şi-a asumat realizarea de investiţii în valoare de peste 700 milioane de euro.

De asemenea, ulterior semnării contractului de privatizare, serviciile ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII au inclus asistenţă juridică şi fiscală în ceea ce priveşte finalizarea procesului, inclusiv procedura de divizare în vederea constituirii unei noi societăţi, S.C. Active Conexe S.A., înglobând active ce nu ţin de activitatea principală desfăşurată de Ford la Craiova (fabrica Mecatim Timişoara şi o serie de proprietăţi imobiliare situate în mai multe judeţe), precum şi aspectele fiscale legate de transferul celor aproximativ 38 milioane de euro la bugetul statului.

Despre Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Cu o echipă formată din 95 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti, Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova. Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum litigii şi arbitraje internaţionale, achiziţii publice, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social, drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii/privatizări, etc.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a primit numeroase recunoaşteri şi distincţii pe plan local şi internaţional, fiind câştigătoarea premiului „Firma de Avocatură a Anului” timp de patru ani consecutivi şi desemnată „Cea mai inovatoare casă de avocatură din Europa Continentală” de către Financial Times. De asemenea, firmei i-a fost acordată cea mai importanţă distincţie a directorului internaţional de specialitate Chambers Europe – premiul „Law Firm of the Year” (Chambers Europe Awards for Excellence 2010), precum şi cel mai important premiu regional atribuit de revista britanică The Lawyer – „Firma de Avocatură a Anului pentru Europa de Est şi Balcani” (The Lawyer European Awards 2010).

De asemenea, recent, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a câştigat premiul pentru cel mai apreciat stil de management („Best Managed Workplace”) în cadrul ceremoniei MPF European Leadership Awards 2012.

Portofoliul Ţuca Zbârcea & Asociaţii include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank/Banca Comercială Română (BCR), OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Orkla Foods, Colgate Palmolive, GED Capital Development, Cadbury, Bursa de Valori Bucureşti, BRD- Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, ING Real Estate etc.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro