Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Reuniunea profesorilor de Drept Roman de la Facultatile de Drept din Romania


13.12.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 7 decembrie 2012, în sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti a avut loc Reuniunea profesorilor de Drept Roman de la Facultățile de Drept din România.

Iniţiativa a fost luată ca urmare a constatării că există la ora actuală în țară o tendință regretabilă de a minimaliza importanța Dreptului Roman şi de a-l reduce cât mai mult posibil din programa de studii. Participanţii au analizat numărul de ore şi situaţia concretă a materiei în curricula facultăţilor de drept din ţară şi s-au pus de acord asupra metodei comune de urmat în predare. Astfel, s-a observat că la facultăţile reprezentate la întrunire predarea pune accent pe comparaţia cu reglementările existente în codul civil (vechi şi nou). Sunt astfel identificate rădăcinile romane ale soluţiilor din textele acestuia şi sunt puse în evidenţă speţele şi soluţiile jurisconsulţilor romani care ilustrează şi, de cele mai multe ori, depăşesc experienţa civilă actuală.

Scopul întâlnirii a fost şi acela de a stabili detaliile Reuniunii lărgite ce va avea loc în luna martie a anului viitor.

La această primă Reuniune au participat in personam prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Dan Oancea, lector dr. Jean Andrei (Univ. Bucureşti), prof. dr. Valeriu M. Ciucă (Univ. Alexandru Ioan Cuza din Iaşi), prof. dr. Teodor Sâmbrian (Univ. din Craiova) şi conf. dr. Mircea Bob (Univ. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca). De asemenea, şi-au manifestat interesul, exprimându-şu adeziunea la demersul iniţiatorilor prof. dr. Cristinel Murzea (Univ. Transilvania din Braşov), prof. dr. Teodor Mara (Univ. Vasile Goldiş din Arad), prof. dr. Livia Mocanu (Univ. Valahia Târgovişte), conf. dr. Romulus Gidro (Univ. Petru Maior din Târgu Mureş), conf. dr. Manuel Guţan (Univ. Lucian Blaga din Sibiu), lector dr. Alexandru Popa (Univ. de Vest din Timişoara) şi lector dr. Ana Ştefănescu (Univ. Dunărea de Jos din Galaţi).

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti