Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

RIL promovat. Procesele incepute dar nesolutionate definitiv inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010
14.12.2012 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust

Primul adjunct al Procurorului General, Daniel-Marius Morar, a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie cu recurs in interesul legii intrucat in practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. XXII alin. (2) din Legea nr. 202/2010 in referire la aplicarea dispozitiilor art. 297 alin.(1) din Codul de procedura civila astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 27 din Legea nr. 202/2010, in privinta proceselor incepute inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Optica jurisprudentiala:

In urma verificarii jurisprudentei la nivelul intregii tari, s-a constatat ca, in procesele incepute anterior datei de 25 noiembrie 2010, cand a intrat in vigoare Legea nr. 202/2010, instantele de control judiciar nu au un punct de vedere unitar asupra interpretarii si aplicarii sintagmei „se aplica numai proceselor, cererilor (…) incepute, respectiv formulate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi”, continuta de art. XXII alin. (2) din acest act normativ, din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 297 alin. (1) din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 27 din Legea nr. 202/2010, in ceea ce priveste regula retinerii cauzei spre rejudecare, de catre instanta de apel.

1. Intr-o orientare jurisprudentiala, s-a considerat ca dispozitiile art. 297 alin. (l) din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin dispozitiile art. I pct. 27 din Legea nr. 202/2010 sunt aplicabile numai in situatia in care cererea introductiva de instanta a fost formulata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010.

Ca atare, in situatia in care cererea de chemare in judecata a fost formulata anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010 si prima instanta a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata, devin aplicabile dispozitiile art. 297 alin.(l) din Codul de procedura civila in forma anterioara modificarii sale prin Legea nr. 202/2010, conform art. XXII alin.(2) din aceasta lege.

2. Intr-o a doua orientare jurisprudentiala, s-a considerat ca dispozitiile art. 297 alin.(l) din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 27 din Legea nr. 202/2010 sunt aplicabile atunci cand cererea de apel a fost formulata ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010.

In acest sens, s-a aratat ca din interpretarea gramaticala a dispozitiilor art. XXII alin. (2) din Legea nr. 202/2010, rezulta ca intentia legiuitorului a fost aceea ca dispozitiile art. 297 alin. (1) din Codul de procedura civila in forma modificata sa se aplice cererilor de apel inregistrate dupa data de 25 noiembrie 2010, de vreme ce textul face referire la „cererile formulate”.

Prin urmare, in cadrul unui litigiu pornit inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010, noile reguli de procedura vor fi aplicabile acelor cereri formulate in cadrul litigiului, dupa intrarea in vigoare a legii.

Cererea de apel este o cerere formulata in cadrul unui litigiu, astfel incat prevederile art. 297 alin. (1) din Codul de procedura civila, in noua redactare adusa prin Legea nr. 202/2010 se vor aplica atunci cand calea de atac a apelului a fost exercitata dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

Primul adjunct al Procurorului General apreciaza primul punct de vedere exprimat ca fiind in acord cu litera si spiritul legii.

:: Textul integral al recursului in interesul legii

Andrei PAP


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.