Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

RIL promovat. Vanzarea locuintelor construite din fondurile statului, aflate in patrimoniul unei societati comerciale cu capital integral privat
14.12.2012 | Andrei PAP

Secţiuni: Corporate, Recurs în interesul legii
JURIDICE - In Law We Trust

Primul adjunct al Procurorului General, Daniel-Marius Morar, a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie cu recurs in interesul legii intrucat in practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1 alin. (1) si art.7 alin. (1) din Legea nr. 85/1992, rep. in referire la vanzarea locuintelor construite din fondurile statului sau ale unitatilor economice ori bugetare de stat aflate la data optiunii chiriasului in patrimoniul unei societati comerciale cu capital integral privat, ca urmare a procesului de privatizare.

Optica jurisprudentiala:

In urma verificarii jurisprudentei la nivelul intregii tari,s-a constatat ca, in cererile de chemare in judecata formulate de chiriasi anterior intrarii in vigoare a Legii nr.244/2011, prin care s-a solicitat obligarea paratelor, societati comerciale cu capital integral privat, devenite proprietare, prin privatizare, ale unor locuinte construite din fondurile statului sau ale fostelor unitati economice ori bugetare de stat anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 85/1992, altele decat cele de interventie, solutiile instantelor de judecata sunt divergente, astfel:

1. Intr-o prima orientare jurisprudentiala minoritara, cererile de chemare in judecata au fost respinse, retinandu-se in esenta, ca prevederile Legii nr. 85/1992 nu pot fi interpretate ca instituind o obligatie de a vinde aceste locuinte aflate in patrimoniul societatii comerciale cu capital integral privat.

In motivarea acestor solutii, s-a aratat ca potrivit art. 16 din Legea nr. 15/1990, unitatile economice de stat, cu exceptia celor care se constituie ca regii autonome, au fost organizate sub forma de societati pe actiuni sau societati cu raspundere limitata, in conditiile prevazute de lege, iar conform art. 20 alin. (2) din acelasi act normativ, bunurile din patrimoniile societatilor comerciale sunt proprietatea acestora, cu exceptia celor dobandite cu alt titlu.

Paratelor, societati comerciale cu capital privat ce au dreptul de a-si administra patrimoniul potrivit scopului si interesului propriu, nu le pot fi impuse obligatii fundamentate pe ratiuni de justitie sau de protectie sociala, de a vinde catre chiriasi, in conditiile Legii nr. 85/1992, locuintele aflate in proprietatea lor.

Prin aceasta s-ar institui in privinta titularului actual al dreptului de proprietate o sarcina exorbitanta, contrara art. 1 din Primul Protocol aditional la Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Instantele care au adoptat aceasta orientare jurisprudentiala au considerat si ca, prin obligarea paratelor la incheierea contratelor de vanzare – cumparare, acestea ar fi puse in imposibilitatea de a-si realiza obiectul de activitate.

In plus, aceste instante au considerat ca nu sunt tinute, in cauzele avand acest specific, de efectele obligatorii ale deciziei nr. V din 21 august 2008 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite, intrucat prin aceasta decizie s-a statuat doar cu privire la aplicarea Legii nr. 85/1992 si in acele situatii in care contractul de inchiriere a fost incheiat dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ.

2. In cea de-a doua orientare jurisprudentiala majoritara, cererile de chemare in judecata au fost admise cu motivarea ca obligatia de vanzare a locuintelor, instituita de art. 1 alin. (1) si art. 7 alin. (1) din Legea nr. 85/1992, rep. este o obligatie in rem, stabilita de legiuitor in considerarea obiectului la care se refera, iar nu o obligatie in personam, in considerarea subiectului, respectiv a societatii comerciale, proprietara a unor astfel de locuinte.

Obligatia de a vinde se naste atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii cumulative prevazute de lege: (a) locuinta sa fie construita din fondurile unitatilor sau bugetare de stat anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 85/1992; (b) sa nu fie o locuinta de interventie; (c) titularul cererii sa aiba calitatea de chirias al locuintei solicitate la momentul formularii cererii de cumparare, indiferent daca acesta este sau nu angajat al unitatii proprietare.

Ca atare, s-a considerat ca fiind lipsita de relevanta pentru aplicarea dispozitiilor legale imprejurarea ca parata este o societate comerciala cu capital integral privat, intrucat in virtutea caracterului propter rem al obligatiei instituite prin art. 7 alin. (1) din Legea nr. 85/1992, rep., aceste dispozitii sunt aplicabile tuturor societatilor comerciale de nationalitate romana, indiferent de forma de organizare, de natura capitalului social sau de structura actionariatului, atat timp cat locuintele respective au fost construite din fondurile statului sau din fondurile unitatilor economice ori bugetare de stat pana la data intrarii in vigoare a legii.

Normele de justitie sociala instituite prin aceste prevederi legale, astfel cum au fost calificate prin numeroase decizii ale instantei de contencios constitutional care a retinut ca limitarea legala a exercitiului dreptului de proprietate este conforma art. 44 din Constitutie si art. 1 din Primul Protocol aditional la Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale nu pot fi inlaturate de la aplicare pentru ratiuni ce tin de structura capitalului social al societatilor comerciale, debitoare ale obligatiei de a vinde ori de obiectul lor de activitate.

Prin obligarea paratelor la incheierea contractelor de vanzare – cumparare nu se afecteaza patrimoniul acestora, intrucat ca efect al subrogatiei reale cu titlu particular, dreptul de proprietate asupra locuintelor va fi inlocuit cu pretul platit de chiriasul cumparator.

Primul adjunct al Procurorului General apreciaza ultimul punct de vedere exprimat ca fiind in acord cu litera si spiritul legii.

:: Textul integral al recursului in interesul legii

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti