BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-DNA, 13 decembrie 2012
13.12.2012 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Luare de mita. Fals intelectual. Cercetari. DNA Oradea
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale față următorii inculpați:
RAȚIU GHEORGHE, în prezent comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– luare de mită (3 fapte),
– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (2 fapte),
– instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (1 faptă),
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (1 faptă) și
– fals intelectual (3 fapte)

și VARGA GABRIEL, comisar al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de
– luare de mită (7 fapte),
– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (3 fapte) și
– fals intelectual (4 fapte)

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În zilele de 23 și 29 februarie 2012, în calitate de comisari la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, cei doi inculpați au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei și 3.000 lei, pentru ca în schimb să favorizeze trei firme controlate, în sensul de a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abateri prevăzute de legislația de mediu, constatate cu ocazia unor controale.
La data de 23 septembrie 2010 și 1 martie 2012, inculpatul Varga Gabriel a pretins și primit de la administratorii a două societăți comerciale suma de 1.000 de lei, respectiv 20 litri benzină pentru a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.
La data de 5 aprilie 2012, inculpatul Varga Gabriel și un alt angajat din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor au pretins de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei și au primit 700 de lei, pentru a ignora abaterile constatate și a nu aplica sancțiuni. În plus, au întocmit o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.
La data de 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documente ale unei societăți comerciale controlate, inculpatul Varga Gabriel a pretins și primit de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei.
În cursul lunii ianuarie 2012, inculpații Rațiu Gheorghe și Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menționate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăți comerciale au fost verificate și că acestea respectă legislația de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societății pentru obținerea ultimei tranșe de plată de la Agenția de Plăți, Dezvoltare Rurală și Pescuit.
La data de 21 februarie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe, la cererea unui administrator de societate comercială a instigat o persoană să redacteze și să semneze un contract de prestări de servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor Gărzii Naționale de Mediu care efectuau un control la respectiva societate.
La data de 9 aprilie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe a instigat alți doi angajați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu, respectiv nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială.

Inculpaților Rațiu Gheorghe și Varga Gabriel li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 decembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentați, la data de 13 decembrie 2012, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, la Tribunalul Bihor.


Actualizare (13.12.2012): La data de 13 decembrie 2012, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Rațiu Gheorghe și Varga Gabriel.

***

Trimitere in judecata lider de partid. DNA Cluj
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SECIU OCTAVIAN LUCHIAN, preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Bistriţa Năsăud a unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000 şi anume fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 22 -25 octombrie 2012, inculpatul Seciu Octavian Luchian, în calitate de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Bistriţa Năsăud a unui partid politic, a pretins de la un denunţător suma totală de 75.000 euro, promiţând că îşi va folosi influenţa sau autoritatea pe lângă conducerea partidului, astfel încât să se avizeze candidatura denunţătorului pentru postul de deputat în Colegiul nr. 1 Bistriţa la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012. De asemenea, inculpatul a promis că îşi va exercita influenţa şi pentru ca organele de conducere ale partidului respectiv să revoce decizia prin care denunţătorul fusese invalidat ca şi consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistriţa şi să revoce excluderea acestuia din partid.

La data de 31 octombrie 2012, inculpatul Seciu Octavian Luchian a primit de la denunţător o tranşă de 6.000 euro din suma pretinsă, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.
La data de 31 octombrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpatului Seciu Octavian Luchian pe un termen de 24 de ore (comunicatul nr. 785/VIII/3 din data de 31 octombrie 2012).
La data de 1 noiembrie 2012, Judecătoria Cluj Napoca a dispus faţă de inculpatul Seciu Octavian Luchian luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara un termen de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită de procurori.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume şi a unui imobil aparţinând inculpatului Seciu Octavian Luchian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bistriţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate