Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
9 comentarii

Obligativitatea informarii privind medierea si inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata


17.12.2012 | Fănuţa LIŞMAN
Secţiuni: Mediere, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Desi nu s-a uscat bine cerneala semnaturii Primului Ministru de pe Ordonanta de Urgenta (OUG, in cele ce urmeaza), deja umbla vorba cum ca medierea ar fi obligatorie si ca intervine o problema de constitutionalitate.

Sper sa nu-i dezamagesc pe cei ce se pregateau sa-si suflece manecile anuntandu-i ca nu vor avea de lucru pe aceasta tema. De ce? Simplu. Aceasta Ordonanta recent emisa de Guvern nu schimba in esenta legea medierii. Nu medierea devine obligatorie, ci doar sedinta de informare.

Ce aduce nou Ordonanta: stabileste o sanctiune – inadmisibilitatea cererii – pentru reclamantul care, anterior introducerii actiunii, nu participa la o sedinta de informare cu privire la mediere, informare ce are drept scop ca acesta sa ia o decizie in cunostinta de cauza in vederea solutionarii conflictului in care se afla.

Paratul are si el obligatia de a se informa. De asemenea, are si o sanctiune – amenda. In acest sens, OUG a facut numai corelarea cu dispozitiile Noului Cod de procedura civila. Pentru a beneficia de informare, paratul va fi invitat direct de parte sau de mediator. Reclamantul este cel ce decide cu privire la modalitatea de transmitere a invitatiei.

De ce cade povara grea pe umerii reclamantului? Pana unde poarta raspunderea reclamantul si ce interes are el sa-l cheme si pe parat la informare?

Sa le luam pe rand.

Pentru ca reclamantul este cel ce iese primul din pasivitate, de multe ori fara stirea paratului, el este cel cu initiativa si cel care introduce actiunea si, ca atare, este bine sa afle de existenta unui alt mod de solutionare a conflictului.

De ce trebuie sa-l invite el pe parat? Pentru ca legea stabileste obligativitatea informarii pentru toate partile si pentru ca reclamantul este direct interesat in solutionarea disputei si cel preocupat de celeritate. Pentru ca paratul se simte bine in pasivitate (adeseori) si pentru ca o tergiversare a procesului duce la pierderi pentru reclamant. Cu alte cuvinte, pentru ca reclamantul are interesul sa parcurga repede aceasta procedura. Acest interes (si altele asemenea, specifice cauzei) il descopera reclamantul  in sedinta de mediere, sprijinit de mediator in acest sens.

Daca punem problema costurilor, acceptand in acelasi ca este un subiect sensibil si pe care sa-mi dati voie sa-l tratez  intr-un articol de sine statator, din nou, in sedinta de informare, reclamantul poate sa-si faca o evaluare si sa puna in balanta costurile medierii cu costurile la instanta.

Prin urmare, incepand cu 1 februarie, orice persoana care doreste sa introduca o actiune (reclamant)  in instanta va trebui ca, odata cu cererea la instanta sa depuna si documentul prin care mediatorul certifica faptul ca s-a realizat informarea partilor, daca nu doreste  ca cererea sa-i fie respinsa ca inadmisibila.

Ca atare, nu medierea este in sine obligatorie ci doar participarea la o sedinta de informare ce nu obliga partile cu nimic, decat ca, la finalul sedintei, acestea sa ia o decizie. Decizia le apartine. Mediatorul doar ia act de ea si trece la pasul urmator doar daca si partile stabilesc acest lucru.

Ca opinie personala, in ceea ce priveste inadmisibilitatea actiunii in lipsa informarii, cred ca mai potrivita ar fi fost prematuritatea, atat din punct de vedere al efectelor juridice cat si din punct de vedere al dezvoltarii activitatii de mediere.  … timpul si practica isi vor spune cuvantul.

Privitor la procedura, in zilele urmatoare voi face o analiza personala mai aprofundata a noilor dispozitii recent emise si voi veni si eu cu opiniile proprii.

Fănuța LIȘMAN

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti