Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 14 decembrie 2012
16.12.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Inselaciune, conflict de interese. Trimitere in judecata. DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatei VERGU MELANIA, fost consilier personal al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si administrator si asociat al SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
– inselaciune, in forma continuata si
– conflict de interese.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 8 octombrie 2008, inculpata Vergu Melania, in calitate de administrator si asociat al SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene si, cu aceasta ocazie, a prezentat la Autoritatea de management documente si declaratii inexacte in care a consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea firma sa in vederea accesarii de fonduri acordate prin programul POSDRU (ex. numar de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale etc.).
Ca urmare, SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL a devenit beneficiar de fonduri europene in vederea punerii in practica a proiectului intitulat „Practica sa inveti, invata sa practici”.
In cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti. In realitate, acestea date au fost obtinute de Vergu Melania care, in calitatea sa de consilier personal al Ministrului invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invatamant superior si inspectoratele scolare.
De asemenea, Vergu Melania, in calitate de reprezentant al SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL, a mai formulat alte doua cereri de rambursare in care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului.
In aceasta modalitate, SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL a obtinut pe nedrept suma totala de 6.492.653 lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile apartinand inculpatei Vergu Melania.
Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a invinuitului Vergu Ioan-Teodor, director si asociat al SC EDU TIM CONSULTANTA EUROPEANA SRL, pentru infractiunile retinute in sarcina sa, intrucat, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca acesta nu a cunoscut aspectele nereale si inexacte inserate de Vergu Melania in cererile de finantare.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatelor:
ROMANESCU DOINITA, administrator la SC ROM EXCONT RD SRL, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– trafic de influenta si
– complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata,

FIANU IVERICA si MALUREANU ALINA ANDREEA, ambele functionare cu atributii de control in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (D.G.F.P.) Arges, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– luare de mita si
– fals intelectual savarsit in legatura cu infractiunea de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii noiembrie 2012, inculpata Romanescu Doinita, in calitate de administrator la SC ROM EXCONT RD SRL, societate comerciala care se ocupa cu efectuarea contabilitatii unei alte societati comerciale, a pretins in mod injust de la reprezentantul acestei firme (denuntator in cauza), suma de 10.000 lei. Banii au fost pretinsi pentru a-i da cu titlu de mita inculpatelor Fianu Iverica si Malureanu Alina Andreea, care, in calitate de inspectori in cadrul D.G.F.P. Arges efectuau un control de specialitate la firma denuntatorului, si pentru a interveni pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul D.G.F.P. Arges pentru a-l determina sa avizeze favorabil raportul de control intocmit de Fianu Iverica si Malureanu Alina Andreea.
Dupa primirea sumei totale de 10.000 lei de la denuntator, inculpata Romanescu Doinita a dat 5.000 lei inculpatelor Fianu Iverica (3.000 lei) si Malureanu Alina Andreea (2.000 lei) cu titlu de mita, pentru ca acestea sa intocmeasca un raport de inspectie fiscala favorabil firmei denuntatorului. Cu privire la diferenta de 5.000 lei primita, inculpata Romanescu Doinita a sustinut ca a remis-o persoanei din conducerea D.G.F.P. Arges pentru a o determina sa avizeze raportul mentionat mai sus.
Ca urmare, la data de 23 noiembrie 2012, Fianu Iverica si Malureanu Alina Andreea au intocmit un astfel de raport cu date nereale, fara sa ia in consideratie neregulile constatate cu ocazia controlului.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand celor trei inculpate.

La data de 29 noiembrie 2012, Tribunalul Arges a dispus arestarea preventiva a inculpatelor Romanescu Doinita, Fianu Iverica si Malureanu Alina Andreea pe un termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie si cu ofiteri din cadrul structurilor locale, specializate in culegerea de informatii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: dna.ro
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti