Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Alina Ghica: misiunea magistratilor este perpetua


18 decembrie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii luni, 17 decembrie 2012, mesajul doamnei jud. Alina Ghica, presedintele CSM, cu prilejul sarbatorilor de iarna 2012:

„Suntem in pragul Sarbatorilor de iarna iar anul 2012 isi numara ultimele zile din calendar.

Am ajuns la sfarsitul unui an care si-a pus amprenta asupra sistemului judiciar din Romania prin noi incercari profesionale, prin experiente cu vocatie istorica si printr-o tensiune sociala si politica aproape fara precedent in societatea romaneasca post-decembrista.

Am parcurs, anul acesta, o etapa absolut necesara in maturizarea noastra ca profesionisti si in evolutia noastra ca sistem. Un proces care a distilat esente, a modelat caractere, a consumat energii si a stimulat efervescente uneori greu de controlat.

Ceea ce conteaza si va conta este, insa, faptul ca pasii facuti inainte nu vor mai putea fi facuti inapoi; iar ireversibilitatea inseamna – daca directia este cea corecta si necesara din perspectiva istorica – progres.

Ceea ce conteaza este ca anul 2012 a pus pe masa instantelor de judecata un valoros Cod civil,  fundament al unei justitii europene si moderne.

Ceea ce conteaza este faptul ca sistemul judiciar s-a manifestat echidistant si independent fata de presiuni, tendinte, tentatii si a asigurat un spatiu de echilibru  absolut necesar intr-o democratie autentica.

Ceea ce conteaza este faptul ca Inspectia Judiciara, desi la inceput de drum in noua formula de autonomie si independenta organizationala, a actionat ferm si eficient impotriva tuturor devierilor de la deontologia si disciplina profesionala a unor magistrati si a reactionat prompt la clivajele discursului public de natura sa afecteze independenta justitiei.

Ceea ce conteaza  este faptul ca institutia Consiliului Superior al Magistraturii s-a implicat major in tot acest proces, asumandu-si rolul constitutional si actionand cu fermitate pentru garantarea acelei atat de necesare  independente a Justitiei Romane.

Ceea ce conteaza este faptul ca toti profesionistii dreptului din Romania au dat masura capacitatii si tenacitatii, consolidand istoric corpuri de elite care nu mai pot fi contestate. Notarii, avocatii, executorii judiciari, expertii tehnici, traducatorii autorizati, grefierii si personalul auxiliar din instante si parchete, impreuna cu judecatorii si procurorii romani au dus batalii zilnice cu timpul, cu legile, unele – imperfecte, cu emotia justitiabilului in cautare de dreptate, cu spatiile – uneori incomode – din instante, au mers furniceste inainte, chiar daca n-au cucerit, neaparat, Everestul !

Ceea ce conteaza este faptul ca inca mai avem lucruri de facut: misiunea noastra a magistratilor este perpetua si nu se rezuma doar la a imparti dreptatea. Anul viitor va aduce noul cod de procedura civila in instante, ne va obliga la un efort de invatare si organizare care implica suplimentarea si o profunda reforma a resurselor umane. Una dintre preocuparile majore ale Consiliului Superior al Magistraturii a fost si va fi, in acest context, asigurarea infrastructurii de personal in instante si parchete, astfel incat aceasta sa fie in masura sa duca „povara” noilor coduri, cel putin la aceleasi standarde de calitate si celeritate ale justitiei precum cele de pana acum.

Urez oamenilor care populeaza Justitia Romana sa aiba aceeasi putere in a-si face profesia!

Urez magistratilor vocatie, umanitate si demnitate, acestea insemnand mai mult decat profesie si cariera!

Urez  justitiabililor, cetatenilor romani – sa  aiba incredere in Justitia Romana iar in calitate de cetateni europeni – sa se simta acasa in Europa!

La multi ani!”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro