

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este tardivă acţiunea în anularea unui certificat de atestare a dreptului de proprietate formulată după expirarea termenului de 1 an de la data înscrierii acestuia în cartea funciară, întrucât, în confomitate cu prevederile Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, înscrierile în cartea funciară produc efectele de opozabilitate faţă de terţi de la data înregistrării cererii. În consecinţă, ca efect al înscrierii în cartea funciară, certificatul de atestare a dreptului de proprietate contestat a devenit opozabil erga omnes, iar de la data înscrierii a început să curgă termenul prevăzut de art. 11 din Legea nr. 554/2004 pentru sesizarea instanţei de contencios administrativ cu acţiunea în anulare. (Decizia nr. 41 din 11 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Sectia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect nulitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate)
Aflaţi mai mult despre actiune in anulare, carte funciaraJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.