Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Business Ethics and Compliance Conference – Bucuresti, 27 Februarie 2013
18.12.2012 | JURIDICE.ro

Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, realizeaza un sondaj printre cele mai importante 1000 de companii din Romania ca cifra de afaceri si numar de angajati. Prin intermendiul unui chestionar online si offline dorim sa aflam in ce masura cele mai importante companii din Romania au dezvoltat un sistem intern de etica in afaceri si conformitate sau in ce masura doresc sa dezvolte un astfel de sistem. Chestionarul este disponibil online la adresa https://eticasiconformitate.questionpro.com

Partener media: JURIDICE.ro

CRJ doreste sa suprinda tendintele actuale privind politicile anti‐mita din cele mai importante companii romanesti avand in vedere intentiile Guvernului Romaniei de a promova politicile anti‐mita in sectorul de afaceri, in acord cu Strategia Nationala Anticoruptie 2012‐2015.

In urma acestui sondaj nu vor fi intocmite clasamente de succese si esecuri, raportul final al cercetarii cuprinzand doar date statistice despre companiile care au raspuns chestionarului, sectoarele de activitate, politicile interne de etica in afaceri dezvoltate. Raportul final al cercetarii va fi facut public in cadrul conferintei „2013 Business Ethics and Compliance” ce se va desfasura in data de 27 februarie 2013.

Tema

Existenta unor standarde morale si legale inalte in relatia dintre mediul de afaceri si sectorul public este posibila doar daca firmele private adopta si aplica standarde inalte de integritate, atat in interiorul companiei, cat si extern, in relatie cu partenerii sai de afaceri. Intrebarea principala a conferintei este in ce masura statul roman, prin intermediul politicilor publice, poate stimula firmele din Romania sa investesca in dezvoltarea de sisteme interne de etica si conformitate.

“Fiecare stat parte ia, conform principiilor fundamentale ale dreptului sau intern, masuri pentru […] promovarea elaborarii de norme si proceduri pentru apararea integritatii institutiilor private vizate, inclusiv coduri de conduita pentru ca intreprinderile si toate profesiile interesate sasi exercite activitatile in mod corect, onorabil si adecvat, pentru a preveni conflictele de interese si pentru a incuraja aplicarea bunelor practici comerciale de catre intreprinderi intre ele, precum si in relatiile lor contractuale cu statul”. Legea nr. 365/2004 pentru ratificarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei, articolul 12, alineatul 2, litera b)

“In cadrul procedurilor de achizitii publice, contractele trebuie acordate predominant companiilor care au demonstrat un angajament fara echivoc in combaterea coruptiei, prin aplicarea adecvata si riguroasa a politicilor interne antimita si a codurilor de etica, ca si prin adoptarea unei politici de toleranta zero a mitei, comisioanelor ilegale si oricarui alt tip de comportament nepotrivit”. American Chamber of Commerce in Romania, Priorities for Romania, 2012

In scopul cresterii integritatii proceselor de achizitii publice se recomanda cresterea standardelor de integritate la nivelul companiilor private dupa modelul legii impotriva mitei adoptata in 2010 in Marea Britanie (inclusiv acordarea de puncte in plus la evaluare, pentru licitatiile publice cu o valoarea estimata de peste 5 milioane de euro, companiilor care au implementat un sistem de conformitate),” Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice, Studiu diagnostic privind fenomenul de coruptie in administratia publica locala, p. 194, 2012

***

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o fundatie infiintata la data de 18 decembrie 1998 care sia inceput activitatea prin preluarea unei parti a programului de reforma a sistemului juridiciar de la Fundatia pentru o Societate Deschisa. Misiunea CRJ este de a actiona pentru crearea si functionarea unui cadru legal si institutional care sa asigure respectarea drepturilor omului si a egalitatii de sanse, pentru accesul liber la un act de justitie echitabil si contribuie la punerea in valoare a expertizei juridice in interesul tuturor persoanelor.

Programe:
Programele Centrului urmaresc doua directii strategice, si anume, protejarea drepturilor omului si promovarea statului de drept.
Programul de reforma in justitie isi propune sa contribuie la realizarea independentei sistemului judiciar si dezvolta programe care conduc la un management de instanta performant si care asigura un act de justitie echitabil. Alte activitati ale programului vizeaza introducerea unui sistem nou de asistenta juridica gratuita pentru persoanele cu resurse financiare limitate;
Programul de antidiscriminare urmareste diminuarea discriminarii in munca si pe criterii de gen, religie etc.
Programul pentru acces la informatii de interes public se concentreaza, in special, pe promovarea accesului la informatii de mediu si informatii privind activitatea justitiei.
Programul pentru integritate publica desfasoara activitati pentru intarirea rolului si a capacitatii societatii civile de a preveni si semnala actele de coruptie la orice nivel.
Programul Pledoarie pentru demnitate promoveaza drepturilor persoanelor institutionalizate cu dizabilitati mintale.
Programul de instruire isi propune sa dezvolte competentele profesionale ale angajatilor din sectorul public in domeniile achzitiilor publice, managementului proiectelor si managementului integritatii.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.