Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Judecator – o profesie de invidiat!
20.12.2012 | Istvan OLAH

Daca vreau sa fiu sincer, nu am vrut sa lucrez intotdeauna in domeniul juridic. Cand eram mai tanar am visat despre meserii, care sunt considerate mult mai extravagante, de exemplu: fotbalist, actor sau model. Insa intotdeauna am simtit un indemn sa am o meserie mai apreciata, adica sa devin un om cult, cu o profesie respectata in societate. Sunt constient de faptul ca nu am cum sa aflu  daca am ales  facultatea potrivita, cand m-am inscris la facultatea de drept. Insa consider ca sunt o persoana destul de puternica si ambitioasa ca sa termin cu succes aceasta facultate.

Am o mare ezitare intre doua profesii in domeniul juridic: intre profesia de avocat si profesia de judecator. Insa pot sa aleg o profesie care este mai potrivita pentru mine asa ca o sa 0 aleg pe cea a judecatorului. Sunt constient de faptul ca daca vreau sa ajung judecator trebuie sa muncesc si, mai mult decat asta, trebuie sa sacrific anumite lucruri.  Judecatorul este un magistrat care prezideaza procedurile judiciare, asa ca el trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia, mai ales in domeniul in care activeaza. Faptele lui ar trebui sa reflecte profesia, adica sa fie un exemplu in societate. Nu stiu daca pot sa ma consider un exemplu, nici un om nu este perfect, dar toate lumea are sansa sa-si dezvolte propria persoana iar eu vreau sa traiesc cu sansa aceasta. In anumite cazuri pot sa fiu un exemplu pentru unii, in alte cazuri incerc sa invat de la altii care au o experienta de viata mai mare.

O tema foarte discutata in legatura cu judecatorii este partea cu moralitatea. Dupa parerea mea, partea cu moralitatea este relativa doar pentru cei care vor sa ajunga judecatori mici, sau cu mult noroc  mediocri. Nimeni nu poate sa ajunga la un rang inalt fara moralitate.  Morala este o perceptie a comportamentului care diferenteaza intentiile, deciziile si actiunile intre cele bune (sau corecte) si rele (sau gresite). Un om care nu poate sa faca diferenta intre faptele corecte si cele gresite, nu are cum sa aiba succes ca judecator. Pot sa declar fara nicio ezitare ca stau bine cu morala, in cele mai multe cazuri pot sa evit sa ajung in situatii neplacute, datorita faptului ca pot sa fac diferenta ce merita facuta. Nu am intentia sa jignesc oamenii nici cu fapte, nici cu vorbe.  Nu am intentia sa creez daune pentru cei din jurul meu.

Un alt factor important pentru un judecator e sa aplice legea respectand principiile fundamentale are dreptului procesual civil/penal. In cazul meu, dupa terminarea facultatii, sper ca o sa fiu in masura sa aplic legea asa cum trebuie, o sa fiu independent, o sa ma supun numai legilor si legalitatii.

Judecatorul ar trebui sa fie impartial in administrarea probelor, acesta desfasurandu-si activitatea intr-o  sedinta publica. A fi impartial in anumite cazuri este foarte greu, dar, din fericire, am o personalitate puternica, si daca cineva vrea sa ma influenteze, atunci are o misiune grea. Sunt foarte mandru de aceasta calitate si cred ca personalitatea mea va ajuta sa ajung unde as vrea eu. Activitatea intr-o sedinta publica poate sa insemne mari batai de cap pentru unele persoane, insa eu sunt obisnuit cu situatia asta. In timpul liceului am facut parte dintr-o echipa de drama si am jucat fotbal, unde au venit mai multi spectatori. Nu in ultimul rand imi place sa fiu in centrul atentiei, in sensul bun al cuvantului.

Judecatorul audiaza martorii, verifica orice alte probe relevante cauzei, prezentate de catre parti, evalueaza credibilitatea si argumentele partilor din proces, iar apoi pronunta o hotarare in aceasta privinta bazata pe interpretarea pe care o da el faptelor prezentate, coroborat cu prevederile legale in materie. In unele jurisdictii, competentele judecatorului pot fi partajate cu un juriu compus din persoane din afara sistemului juridic (cetateni selectați). La audierea martorilor trebuie sa fim atenti si la cele mai mici detalii, care sunt intotdeauna esentiale. Ma consider un om care stie sa judece un caracter, nu sunt o persoana naiva si dau dovada de fermitate cand trebuie sa hotaresc in anumite cazuri.

Hotararea pronuntata de judecator este supusa unui control judiciar. Judecatorul trebuie sa fie o persoana de incredere, sa actioneze sigur si calm si sa pastreze impresia asta si in cazurile in care exista incercare emotionala mare sau rezistenta din partea celorlalti.

Stabilitatea este la fel de importanta, trebuie sa adopte o pozitie si ia masurile cerute mai degraba pe baza convingerilor personale, decat pentru a-i multumi pe altii.

Sunt lucruri esentiale, la care judecatorul trebuie sa fie atent: atat in cadrul audierii, cat si la pronuntarea sentintei, judecatorul trebuie sa gaseasca o cale pentru a integra independenta sa. Prin aceasta se intelege faptul ca judecatorul trebuie sa fie tot timpul atent la ce se petrece in jurul sau/si la evolutiile si schimbarile juridice care au loc. Mai mult, el trebuie sa incerce sa se consulte si sa faca un schimb de cunostinte si contacte cu alti judecatori.

Simtul profesional al judecatorului trebuie sa-l motiveze pe acesta sa-si actualizeze cunostintele si sa le puna in practica. Judecatorul are impact mai mic sau mai mare asupra intregii societati, prin fiecare sentinta pe care o da.

Un judecator intra in contact in ficare zi cu oameni foarte diferiti, cu o viziune despre lume foarte diferita. Asa ca el trebuie sa fie pregatit pentru orice tip de om. Este necesar sa fie tolerant, sa gaseasca tonul cu toata lumea. Sunt un om social, cu prieteni foarte diferiti, asa ca sunt obisnuit cu greutatile sa intru in conversatie cu oameni care impart o viziune diferita decat mine.

In concluzie, pot sa declar ca un judecator fie ca vrea, fie ca nu vrea, trebuie sa fie CORECT si SERIOS. Seriozitatea este cea mai mare calitate a unui om, cu seriozitate oricine poate sa-si indeplineasca visele!

Istvan OLAH


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.