Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

RRDE nr. 6/2012


20 decembrie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

A aparut RRDE – Revista romana de drept european, nr. 6/2012, editata de Wolters Kluwer.

Personalităţi ale Uniunii Europene: Jan SMITS

DOSAR – Instanţe şi proceduri

Antonio TIZZANO, Câteva consideraţii privind rolul Curţii de Justiţie

Monica CLAES, Maartje DE VISSER, Conectare la reţea. Cu privire la dialogurile din reţelele judiciare europene

Miloš OLIK, David FYRBACH, Competenţa tribunalelor arbitrale specializate în investiţii de a le solicita instanţelor europene pronunţarea de hotărâri preliminare

Cristian CLIPA, Noţiunea „jurisdicţie specială administrativă” în lumina jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. (In)admisibilitatea trimiterii preliminare efectuată de o jurisdicţie specială administrativă

DREPT INTERNAŢIONAL PRIVAT

Anne-Julie KERHUEL, Locul dreptului internaţional privat în construcţia europeană

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE UNIUNII EUROPENE

Bucura Cătălina MIHĂESCU EVANS, Tableau comparatif des droits fondamentaux tels qu’ils sont reconnus dans la CEDH et dans l’ordre juridique de l’Union européenne respectivement

DREPTUL UNIUNII EUROPENE ŞI GLOBALIZAREA

Jan M. SMITS, Drept privat într-o societate post-naţională: de la reglementarea ex post la reglementarea ex ante

JURISPRUDENŢA INSTANŢELOR UNIUNII EUROPENE

Concurenţă. Concentrări. Piaţa belgiană a energiei. Decizie prin care o concentrare este declarată compatibilă cu piaţa comună. Angajamente în cursul primei faze a examinării. Decizie prin care se refuză trimiterea parţială a examinării unei concentrări autorităţilor naţionale. Acţiune în anulare. Asociaţie de consumatori. Interesul de a exercita acţiunea. Neiniţierea procedurii de control aprofundat. Drepturi procedurale. Inadmisibilitate (TUE, Camera a şasea, hotărârea din 12 octombrie 2011, cauza T-224/10, Association belge des consommateurs test-achats ASBL/Comisia Europeană, nepublicată încă în Rep.)

Directiva nr. 98/44/CE. Art. 6 alin. (2) lit. c). Protecţia juridică a invenţiilor biotehnologice. Obţinerea de celule precursoare din celule stem embrionare umane. Caracter brevetabil. Excludere de la brevetare a «utilizării embrionilor umani în scopuri industriale sau comerciale». Noţiunile «embrion uman» şi «utilizare în scopuri industriale sau comerciale» (CJ, Marea Cameră, hotărârea din 18 octombrie 2011, cauza C-34/10, Oliver Brüstle/Greenpeace eV, nepublicată încă în Rep.)
Evaluarea efectelor anumitor proiecte asupra mediului. Directiva nr. 85/337/CEE. Domeniu de aplicare. Noţiunea «act legislativ special de drept intern». Convenţia de la Aarhus. Accesul la justiţie în probleme de mediu. Domeniul de aplicare al dreptului la o cale de atac împotriva unui act legislativ (CJ, Marea Cameră, hotărârea din 18 octombrie 2011, cauzele conexate C-128/09-C-131/09, C-134/09 şi C-135/09, Antoine Boxus şi alţii/Région wallonne, nepublicată încă în Rep.)
Recurs. Concurenţă. Piaţa sodei în Comunitate. Abuz de poziţie dominantă. Încălcarea dreptului la apărare. Acces la dosar. Audierea întreprinderii (CJ, Marea Cameră, hotărârea din 25 octombrie 2011, cauza C-109/10 P, Solvay SA/Comisia Europeană, nepublicată încă în Rep.)

Sănătate publică. Lista aditivilor care pot fi utilizaţi la fabricarea materialelor şi a obiectelor din material plastic destinate să intre în contact cu produsele alimentare. Retragere de către solicitantul iniţial a cererii de includere a unui aditiv pe listă. Decizie a Comisiei de a nu include substanţa 2,4,4’-tricloro-2’-hidroxidifenil eter pe listă. Acţiune în anulare. Admisibilitate. Act normativ. Afectare directă. Inexistenţa unor măsuri de executare. Temei juridic (TUE, Camera a patra extinsă, hotărârea din 25 octombrie 2011, cauza T-262/10, Microban International Ltd şi Microban (Europe) Ltd/Comisia Europeană, nepublicată încă în Rep.)

Recurs. Ajutoare de stat. Regulamentul (CE) nr. 659/1999. Articolul 10 alineatul (3). Decizie privind un ordin de furnizare a informaţiilor. Act atacabil în sensul articolului 263 TFUE (CJ, Camera a treia, hotărârea 13 octombrie 2011, cauzele conexate C-463/10 P şi C-475/10 P, Deutsche Post şi Republica Federală Germania/Comisia Europeană, nepublicată încă în Rep.)
Neîndeplinirea obligaţiilor de către un stat membru. Intenţie manifestată de Curtea de Conturi de a efectua controale într-un stat membru. Refuz formulat de respectivul stat membru. Competenţele Curţii de Conturi. Art. 248 CE. Controlul cooperării între autorităţile administrative naţionale în domeniul taxei pe valoarea adăugată. Regulamentul (CE) nr. 1798/2003. Venituri ale Comunităţii. Resurse proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată (CJ, Marea Cameră, hotărârea din 15 noiembrie 2011, cauza C-539/09, Comisia Europeană/Republica Federală Germania, nepublicată încă în Rep.)

Cetăţenia Uniunii. Drept de şedere al resortisanţilor statelor terţe membri de familie ai unor cetăţeni ai Uniunii. Refuz întemeiat pe neexercitarea de către cetăţean a dreptului la liberă circulaţie. Eventuală diferenţă de tratament în raport cu cetăţenii Uniunii care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie. Acordul de asociere CEE-Turcia. Art. 13 din Decizia nr. 1/80 a Consiliului de asociere. Art. 41 din protocolul adiţional. Clauze de «standstill» (CJ, Marea Cameră, hotărârea din 15 noiembrie 2011, cauza C-256/11, Murat Dereci şi alţii/Bundesministerium für Inneres, nepublicată încă în Rep.)

RECENZII

Mihai ŞANDRU

The Future of European Property Law (Editori Sjef van Erp, Arthur Salomons, Bram Akkermans)

Florentina GOLIŞTEANU

Antitrust Federalism in the EU and the US (Firat CENGIZ)

Dreptul constituţional al Uniunii Europene (Robert SCHUETZE)

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro