Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Precizari ale MJ ref. aprobarea punerii in aplicare a Codului de procedura penala


20 decembrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii miercuri, 19 decembrie 2012, următoarele precizări cu privire la aprobarea de către Guvern a proiectului de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi a altor legi din domeniul justiţiei penale:

1. Toate cele patru proiecte de Lege aprobate de Executiv, respectiv Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale; Proiectul de lege privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune; Proiectul de lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, au ca dată propusă de intrare în vigoare 01 februarie 2014.

Proiectele de lege aprobate de Executiv vor fi înaintate spre dezbatere şi adoptare Parlamentului unde pot suferi in continuare modificări. În aceste condiţii trebuie reţinut că reglementarile propuse nu au efect imediat ci se vor aplica cel mai devreme începând din luna februarie 2014.

2. Cele patru proiecte de lege au fost elaborate în cadrul Ministerului Justiţiei, în cursul anului 2010, fiind supuse dezbaterii publice prin afişarea pe site-ul Ministerului începând din luna mai a anului 2011.

3. În ceea ce priveşte utilizarea comunicărilor on-line de către persoanele condamnate aflate în executarea pedepsei prevăzută în cadrul proiectului de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precizăm că această reglementare nu presupune accesul neîngrădit al persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate la internet ci se referă strict la comunicarea dintre deţinut şi familie prin intermediul sistemelor de comunicare on-line.

În plus, doar anumite categorii de persoane condamnate la pedepse privative de libertate, de exemplu, minori şi/sau tineri; deţinuţi internaţi în spitalele penitenciar, vor putea avea acces la acest gen de comunicare pentru a putea, în felul acesta, să întreţină relaţia cu familia. Subliniem faptul că vizita în penitenciar presupune un efort financiar care nu este, de regulă, la îndemâna tuturor aparţinătorilor.

De altfel, contactul cu lumea exterioară este cuprins ca recomandare distinctă şi în standardele europene în materie – a se vedea în acest sens European Prison Rules – Recomandarea Rec (2006)2 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei – recomandarea 24. Această recomandare prezintă, la pct.24.1. necesitatea ca persoanele deţinute să comunice cât mai des posibil prin intermediul scrisorilor, telefoanelor sau a altor forme de comunicare cu familiile, alte persoane sau reprezentanţi ai organizaţiilor din exterior precum şi să primească vizitele acestor persoane. La punctele 24.10, 24.12 sunt prezentate particularităţi ale acestei comunicări cu lumea exterioară, şi anume accesul la ziare, periodice, posturi de radio sau televiziune, precum şi comunicarea cu media. În sfârşit, în Comentariile elaborate în cadrul Consiliului Europei pe marginea acestei Recomandări se arată că autorităţile penitenciare trebuie să asigure persoanelor deţinute contactul cu lumea exterioară, fie prin modalităţi tradiţionale, fie prin utilizarea noilor metode de comunicare electronică.

Totodată, facem precizarea că această reglementare este aplicată în mai multe sisteme penitenciare din Europa şi contribuie în mod direct la menţinerea unui mediu de suport pentru persoanele condamnate la pedepse privative de libertate.
În cazul în care prevederea legală aprobată de Executiv nu va fi modificată în cursul dezbaterilor parlamentare, aceasta se va aplica, după cum am precizat, de la 01 februarie 2014.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică