Livia Doina Stanciu: 2013 este, fara indoiala, anul noului Cod de procedura civila
20 decembrie 2012 | JURIDICE.roInalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii miercuri, 19 decembrie 2012, mesajul doamnei jud. dr. Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, adresat colectivului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si intregului corp judecatoresc de la toate instantele din tara cu ocazia sfintelor sarbatori:
„Dragi colegi,
Sfarsitul unui an calendaristic ne ofera, in mod traditional, prilejul analizei retrospective a activitatii intreprinse, a realizarilor dar si a insucceselor inregistrate in anul ce se incheie, redeschizand in acelasi timp orizontul noilor inceputuri, ale sperantei si reinsufletirii aduse de perspectiva unui nou an, pe care cu totii, de fiecare data, ni-l dorim mai bun, mai bogat si, poate, mai linistit.
De aceea, la sfarsitul acestui an – an istoric pentru institutia pe care o conduc, 2012 fiind anul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a implinit 150 de ani de existenta – am ales sa impartasesc cu dumneavoastra, dragi colegi, cateva ganduri, intr-o scurta analiza a trecutului si o scurta privire asupra viitorului.
Anul 2012 a fost un an greu si extrem de important pentru Justitia din Romania si, implicit, pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Anul 2012 a fost primul an de existenta a noului Cod civil – cu provocarile inerente pentru instantele judecatoresti din intreaga tara – in care numarul de cauze a continuat sa creasca, in care numarul redus de personal a trebuit sa fie in continuare suplinit prin munca, dedicarea si daruirea extraordinara a celor aflati in activitate (doar la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de exemplu, din totalul de 121 de posturi de judecator, incluzand functiile de conducere, sunt, acum, la sfarsitul anului, vacante un numar de 26 de posturi).
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Cu toate acestea, anul 2012 a fost un an in care, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar sunt convinsa ca si la nivelul tuturor celorlalte instante judecatoresti, au fost intensificate eforturile pentru imbunatatirea nivelului calitativ al actului de justitie, pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse Romaniei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, pentru asigurarea unei practici unitare si previzibile, pentru cresterea increderii cetateanului in Justitie ca serviciu public.
Avem, insa, in fata un an cel putin la fel de greu.
Anul 2013 este, fara indoiala, anul noului Cod de procedura civila, moment ce va marca asezarea pe noi fundamente legale a procesului civil si va definitiva amplul proces de modernizare a laturii civile a dreptului intern, inceput la 1 octombrie 2011.
Din perspectiva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acest moment este unul extrem de important, fiind unul de natura sa remodeleze in profunzime arhitectura atributionala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin modificarea competentelor acesteia si, mai ales, prin introducerea unor institutii si mecanisme procedurale cu caracter de totala noutate pentru Dreptul procesual civil romanesc, cum ar fi procedura de filtrare a recursurilor sau sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Mai ales acest ultim mecanism – al sesizarii Inaltei Curti in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile – apreciez ca va avea o importanta cu totul aparte.
Desigur, importanta lui rezulta in primul rand din scopul urmarit de legiuitor in adoptarea sa, respectiv punerea la indemana judecatorilor a unui instrument suplimentar de unificare a practicii judiciare, dar, dati-mi voie sa cred ca acest mecanism va prezenta importanta inclusiv din perspectiva procedurii prin care acesta va deveni viabil, respectiv a „dialogului juridic” instituit pe aceasta cale de catre legiuitor intre instantele din tara, pe de o parte, si Inalta Curte, pe de alta parte, in ceea ce priveste interpretarea cu valoare de principiu a diferitelor dispozitii legale.
De aceea, succesul acestui instrument procedural, tradus in efectul sau benefic asupra actului de justitie, va depinde de felul profesionist in care acest „dialog” va fi purtat, respectiv, de profesionalismul cu care, pe de o parte, instantele vor sti sa apeleze la acest instrument juridic (ce se va reflecta mai ales in felul in care judecatorii cauzei vor alege sa utilizeze procedura sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru pronuntarea unei hotarari prealabile doar in mod justificat, astfel incat activitatea instantei supreme sa nu fie supra-aglomerata cu intrebari asupra unor chestiuni de drept ce nu necesita neaparat interventia Inaltei Curti pentru interpretare), dar, in egala masura, el va depinde de profesionalismul cu care si judecatorii supremi vor sti sa utilizeze acest instrument, astfel incat, prin pertinenta si puterea de convingere a rationamentului juridic in interpretarea legilor, prestigiul si rolul Inaltei Curti ca instanta de casatie sa fie sporit.
2013 este, de asemenea, anul in care ne vom pregati pentru intrarea in vigoare a celorlalte doua legiuiri de importanta majora pentru sistemul de drept romanesc, ce vor definitiva reforma acestui sistem in ceea ce priveste latura sa penala, respectiv noile coduri Penal si de Procedura Penala.
Este anul in care eforturile pentru atingerea obiectivelor fixate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, lupta pentru asigurarea unui sistem de justitie independent si incoruptibil, pentru asigurarea domniei legii in societatea romaneasca vor continua.
Este, totodata, un an in care ne vom confrunta in continuare cu o serie de probleme despre care aminteam si la inceputul scurtei mele interventii: cresterea numarului de cauze, numarul inca redus de judecatori, spatiile insuficiente si, uneori, inadecvate desfasurarii activitatii de judecata, modificarile de structura ale cadrului legislativ intern – si care, toate, sunt de natura sa sporeasca indatoririle si eforturile completelor de judecata, ca si grija si raspunderea judecatorilor pentru corectitudinea fiecarei decizii.
Dragi colegi,
In fata atator provocari trebuie sa ramanem, insa, mereu constienti ca societatea romaneasca resimte astazi nevoia acuta a unei Justitii adevarate, independente si mai ales eficiente.
Restabilirea increderii romanilor in Lege si in Justitie trebuie sa constituie pentru fiecare dintre noi mai mult decat un deziderat, trebuie sa constituie o datorie cu atat mai mult cu cat, dincolo de eforturile legislative, restabilirea acestei increderi depinde, in primul rand, de competenta, corectitudinea si prestigiul magistratilor.
Am, insa, totala convingere ca veti gasi resursele morale si profesionale pentru indeplinirea nobilei misiuni cu care ati fost investiti, si mijloace pentru ca, in calitate de judecatori, membri ai corpului magistratilor, sa faceti ca legea sa domneasca la nivelul fiecarui complet de judecata, de la fiecare instanta in care va desfasurati activitatea.
Nu o sa inchei inainte de a ma folosi si de aceasta ocazie pentru a va multumi pentru eforturile de realizare onesta si competenta a actului de justitie, de a va incuraja in proiectele de accelerare a reformei in Justitie, de a va asigura, atat in nume personal, cat si ca presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de intregul meu sprijin, in tot ceea ce veti intreprinde si in anul ce urmeaza in lupta de redobandire a increderii cetatenilor in Justitie.
Va doresc ca tot ce veti zidi in acest sens in anul in care ne sta in fata, dar si in anii urmatori, sa reziste in timp si sa contribuie, in final, la asigurarea respectului neconditionat fata de lege a cat mai multora dintre cetatenii romani, respect fara de care nu vom putea niciodata vorbi de o adevarata dreptate sociala, prosperitate economica sau stat de drept.
In final, vreau sa va urez tuturor o Sarbatoare a Nasterii Domnului plina de pace, lumina si fericire si un An Nou imbelsugat si luminos, cu multa sanatate, impliniri si bucurii in case si in suflete, dumneavoastra si tuturor celor dragi !
La multi ani!”
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |