Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Spatiul Feroviar Unic European
21.12.2012 | Elena-Mirela SIPOȘ

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 343 a fost publicata Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind instituirea spatiului feroviar unic european. Acest act este rezultatul unificarii mai multor acte normative (privind caile ferate) adoptate la nivelul Uniunii Europene, precum Directiva 91/440/CEE a Consiliului privind dezvoltarea cailor ferate comunitare, Directiva 95/18/CE a Consiliului privind acordarea de licente intreprinderilor feroviare si Directiva 2001/14/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind repartizarea capacitatilor de infrastructura feroviara si perceperea de tarife pentru utilizarea infrastructurii feroviare, al caror continut a fost modificat substantial.

Potrivit articului 1 alineat (1), prin aceasta directiva sunt stabilite:
“(a) normele aplicabile gestionarii infrastructurii feroviare si activitatilor de transport feroviar ale intreprinderilor feroviare care isi au sediul sau care urmeaza sa isi stabileasca sediul intr-un stat membru;
(b) criteriile aplicabile eliberarii, innoirii sau modificarii autorizatiilor de catre un stat membru, destinate intreprinderilor feroviare care sunt infiintate sau urmeaza sa fie infiintate in Uniune;
(c) principiile si procedurile aplicabile in privinta stabilirii si perceperii tarifelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare si in privinta alocarii capacitatilor de infrastructura feroviara”.

Cu privire la intreprinderile feroviare detinute sau controlate direct ori indirect de statele membre UE, in articolul 4 este subliniat statutul independent, astfel ca activele, bugetul si conturile detinute vor fi separate de cele ale statelor. Intreprinderile feroviare sunt administrate in conformitate cu principiile aplicate societatiilor comerciale, infiintandu-si planuri de afaceri proprii, programe de investitii si finanatare.

Intreprinderile feroviare au dreptul de acces la infrastrucuturile feroviare ale tuturor statelor membre in scopul operarii unui serviciu de transport international de calatori, insa statele membre au posibilitatea de a limita accesul la “serviciile operate intre un punct de plecare si o destinatie care fac obiectul unuia sau mai multor contracte de servicii publice care sunt in conformitate cu dreptul Uniunii”.

Autoritatile responsabile cu transportul feroviar de calatori au dreptul de a preleva un tarif de la intrprinderile feroviare care ofera servicii de transport calatori pentru rutele exploatate. Acest tariff va fi stabilite in conformitate cu cu dreptul Uniunii respectand principii precum: principiul echitatii, principiul transparentei, principiul nediscriminarii si principiul proportionalitatii.

Tarifele feroviare a infrastructurii feroviare si a infrastructurii de servicii se vor plati administratorului de infrastructurii, respectiv operatorului infrastrucutrii de servicii.

Directiva 2012/34/UE se adreseaza tuturor statelor membre si va intra in vigoare la ziua urmatoare datei publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Elena Mirela SIPOS
Centrul de Excelenta Academica

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti