Secţiuni « Articole » RNSJ - Revista de note şi studii juridice
RNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudii
Condiţii de publicareDespre revistă

Situatia taxelor auto in cazul vehiculelor anterior inmatriculate in state ale Spatiului Economic European


24 decembrie 2012 | Sergiu-Leon RUS
Secţiuni: RNSJ, SLaw
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Prin decizia civilă nr. 9721 din 22 noiembrie 2012, dosar nr. 1065/100/2011, de respingere a recursului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş împotriva sentinţei civile nr. 1542 din 13.03.2012 a Tribunalului Maramureş, Curtea de Apel Cluj a statuat că autovehiculele anterior înmatriculate în Norvegia au acelaşi regim fiscal la înmatricularea în România, din punct de vedere al taxei de primă înmatriculare, ca şi cele provenite din Uniunea Europeană. Considerentele deciziei sunt valabile mutatis mutandis atât în cazul celorlalte taxe auto, respectiv taxa de poluare şi taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule, cât şi pentru celelalte două state SEE ne-membre UE, Islanda şi Liechtenstein.

Curtea a suplimentat argumentaţia tribunalului din hotărârea atacată prin adăugarea elementelor de specificitate impuse de situaţia particulară a existenţei unei înmatriculări anterioare nu într-un stat membru al Uniunii Europene, ipoteza cea mai frecventă, ci într-unul AELS, respectiv Norvegia, caz în care sunt aplicabile stipulaţii din Acordul SEE.

Acordul privind Spaţiul Economic European cuprinde ţările Uniunii Europene, precum şi Norvegia, Islanda, Liechtenstein. A fost înfiinţat în 1 ianuarie 1994 (participarea Liechtenstein a fost amânată până la 1 mai 1995), în urma acordului semnat la data de 2 mai 1992, ca o modalitate de integrare între statele Asociaţiei Europene de Liber Schimb (AELS) şi Comunitatea Europeană (ulterior, Uniunea Europeană). La momentul actual se compune din cele 27 state membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danmarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irelanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit) şi trei state din Asociaţia Europeană de Liber Schimb, respectiv Norvegia, Islanda, Liechtenstein; a patra ţară AELS, Elveţia, a decis să rămână în afara Spaţiului Economic European.

Prin această înţelegere se permite celor trei ţări AELS să participle la piaţa internă a Uniunii Europene fără a avea calitatea de stat membru; ele sunt obligate să adopte toată legislaţia comunitară referitoare la piaţa unică, cu excepţia reglementărilor în materie de agricultură şi pescuit.

Acordul privind Spaţiul Economic European, astfel cum a fost amendat prin Protocolul de ajustare din 17 martie 1993, Decizia Consiliului Spaţiului Economic European nr. 1/95 din 10 martie cu privire la intrarea în vigoare a  Acordului privind Spaţiul Economic European Area pentru Principatul Liechtenstein, Acordul privind participarea Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei şi Slovaciei în SEE din 14 octombrie 2003, Acordul privind participarea Bulgariei şi României în SEE din 25 iulie 2007, Acordul între Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein cu privire la mecanismul financiar al SEE pentru perioada 2009-2014, stipulează în Partea a II-a, Cap. 1 Principii de bază, la art. 14 că nici o parte contractantă nu va impune, direct sau indirect, produselor altei părţi contractante nici o taxare internă, de nici un fel, mai mare decât cea impusă direct sau indirect produselor autohtone similare.

Potrivit art. 6 alin. 6 din Tratatul de aderare, Bulgaria şi România se angajează să adere, prin chiar acest act, la Acordul privind Spaţiul Economic European, în conformitate cu articolul 128 din acest acord, potrivit căruia un stat care devine membru UE are obligaţia de a solicita aderarea la SEE. Ca urmare a aderării simultane a României şi Bulgariei şi la Acordul SEE odată cu aderarea la Uniunea Europeană, au încetat acordurile de liber schimb încheiate de ţările AELS cu România şi Bulgaria începând cu data aderării, dată de la care acordurile de liber schimb au fost înlocuite cu Acordul privind Spaţiul Economic European (în raport cu Norvegia, Islanda, Liechtenstein), respectiv cu acorduri bilaterale între Elveţia şi Uniunea Europeană.

dr. Sergiu-Leon RUS
Judecător, Curtea de Apel Cluj

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro