ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Totul este pregatit in asteptarea Craciunului
24.12.2012 | Rodica Aida POPA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

M-am întrebat dacă în preajma Ajunului, în care liniştea înainte de sfanta taină a Naşterii Domnului Isus Cristos, a aşterne câteva gânduri nu reprezintă o impietate. Si totuşi îndrăznesc.

Mergând pe stradă văd oameni grăbiţi, unii zâmbesc, alţii sunt preocupaţi sau se ceartă ori se bat cu bulgări de zăpadă, cerşesc sau pur şi simplu nu fac decât sa treacă pe lângă mine…

Mă gândesc că fiecare dintre ei au poveştile lor de viaţă, cu bucuriile şi tristeţile cotidiene, cu victoriile şi dezamăgirile fireşti, care nu fac altceva decât să constituie preaplinul unei existenţe.

Mă opresc în faţa unui muzeu dintr-un oraş transilvănean, intru şi constat că, de fapt, am pătruns într-un alt timp de mult trecut, dar totuşi actual, prin normalitatea unei vieţi, în care a merge la târg înseamnă dincolo de un act de comerţ, bucuria alegerii mirodeniilor preferate, smirnă, şofran sau vopselor pe care le foloseau după nevoie; apoi păşesc într-o adevarată casă a secolului al XIX-lea, cu o sufragerie pregătită de masa de Crăciun, cu porţelanuri, şervetele brodate, pahare din cristal, carafe care aşteptau răbdătoare să fie umplute, cu un brad în care atârnau arlechini, semilune, îngeraşi, globuri; apoi camera copiilor, unde pe jos dormea o păpuşă, mai departe un căluţ încremeniţi în clepsidra timpului.

Altfel spus totul era pregătit în aşteptarea Crăciunului.

Plec din muzeu cu amintirile unei zile a unei familii în prag de sărbătoare şi revin la tumultul zilelor aceleiaşi sărbători, dar într-un arc peste timp, cu vitrine ornate cu globuri şi beteală, cu beculeţe colorate, apoi căsuţe ocupate de turtă dulce, cârnaţi, covrigi, vin fiert, străjuite de nelipsitul brad, care te copleşeşte prin grandoare, colinde şi apoi oamenii care încarcaţi de pachete vor aduce bucurie celor dragi.

Altfel spus totul este pregătit în aşteptarea Crăciunului.

Mă grăbesc să închei cu gândul că atunci ca şi acum oamenii au trăit şi trăiesc simplu normalitatea unor zile în aşteptarea unui moment de sacralitate, care pentru fiecare este unic în felul cum îl primeşte.

dr. Rodica Aida POPA
judecător, Vicepreşedinte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate