Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 11/2012: Unele inovatii discutabile ale noului Cod penal roman | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan
01.01.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Gheorge Ivan, cercetător științific asociat al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. al Facultății de Științe Juridice Sociale și Politice al Universității „Dunărea de Jos” Galați, procuror șef al Serviciului Teritorial Galați, Direcția Națională Anticorupție și Mari-Claudia Ivan, masterand al Facultății de Drept al Universității Titu Maiorescu din București, au publicat în revista Dreptul nr. 11/2012, articolul Unele inovații discutabile ale noului Cod penal român.

Legiuitorul noului Cod penal român a preluat majoritatea reglementărilor din Codul penal român în vigoare, adică acele dispoziții care s-au dovedit folositoare societății și care au fost acceptate de membrii săi, însă legea nouă s-a dovedit a fi și inovatoare, introducând prevederi noi, reclamate de progresul societății, în același timp, altele fiind introduse din dorința legiuitorului de a aduce ceva nou față de Codul penal în vigoare ori de a prelua pur și simplu din alte legislații străine, deși știința dreptului penal nu a reclamat acest lucru.

În acest articol, autorii fac o analiză succintă a acestor inovații, încercând totodată să arate și inoportunitatea introducerii sau preluării lor din alte legislații străine, în final conchizând că legiuitorul noului Cod penal a ignorat rolul important al doctrinei în realizarea operei sale, cât și faptul că legiuitorul nu a ținut seama de practica judiciară și nici de necesitatea combaterii eficiente a criminalității organizate.

Paula VÂRBAN
internship Societatea de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti