Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Gânduri la început de an
01.01.2013 | Rodica Aida POPA

JURIDICE - In Law We Trust

Invariabil sfârşitul fiecărui an ne marchează într-un fel sau altul şi într-un moment de răgaz facem involuntar sau poate voluntar o retrospectivă tacită asupra momentelor personale şi profesionale pe care le-am parcurs.

Începutul fiecărui an, însă, prin neprevăzutul ce-l caracterizează ne provoacă la proiecte anticipate personale şi profesionale.

Ceea ce ştim, ca un dat deja, este că anul 2013 pentru Justiţia din România va fi anul punerii în aplicare a Codului de procedură civilă.

Nu am nicio intenţie a mă lansa în a face predicţii asupra aspectelor pe care le presupune o asemenea implementare, pentru că, acest demers are deja unele coordonate cunoscute, iar altele rămân a le descoperi cu ocazia efectivei aplicări.

Cred însă, că ceea ce este important cu adevărat este că, poate fiecare din noi porneşte în noul an cu speranţa că acesta va reprezenta o nouă etapă în profilul său de judecător sau dimpotrivă, chiar dacă nu-şi propune nimic în mod deosebit sub aspect profesional, cu siguranţă, prin modul în care va aborda actul de judecată îşi va da măsura propriei competenţe.

Aşadar, fiecare din noi ca magistraţi suntem diferiţi prin unicitatea profilului uman, dar şi profesional şi, totuşi, ne supunem cu toţii implacabil aceloraşi reguli.

Oricum am fi, ceea ce ne uneşte, cred că este pasiunea pentru a cunoaşte cât mai multe aspecte în aplicarea dreptului în general, fascinaţia găsirii raţionamentelor juridice în interpretarea normelor mai puţin predictibile, stabilirea adevărului şi motivarea hotărârilor pe care le pronunţăm.

În fiecare an inventariem dificultăţile pe care le parcurgem şi, deşi constatăm că reprezintă practic un mod de existenţă (doar cu titlu exemplificativ, insuficienţa sălilor de judecată, a numărului de dosare în permanentă creştere), totuşi găsim resursele de a judeca, de a avea satisfacţia pronunţării unor soluţii în rezolvarea cauzelor, oricare ar fi natura lor, civilă sau penală şi de a le motiva frumos, aş spune eu.

Într-un cuvânt asta înseamnă dăruire pentru profesia de judecător.

dr. Rodica Aida POPA
judecător, Vicepreşedinte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.