ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Gânduri la început de an
01.01.2013 | Rodica Aida POPA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Invariabil sfârşitul fiecărui an ne marchează într-un fel sau altul şi într-un moment de răgaz facem involuntar sau poate voluntar o retrospectivă tacită asupra momentelor personale şi profesionale pe care le-am parcurs.

Începutul fiecărui an, însă, prin neprevăzutul ce-l caracterizează ne provoacă la proiecte anticipate personale şi profesionale.

Ceea ce ştim, ca un dat deja, este că anul 2013 pentru Justiţia din România va fi anul punerii în aplicare a Codului de procedură civilă.

Nu am nicio intenţie a mă lansa în a face predicţii asupra aspectelor pe care le presupune o asemenea implementare, pentru că, acest demers are deja unele coordonate cunoscute, iar altele rămân a le descoperi cu ocazia efectivei aplicări.

Cred însă, că ceea ce este important cu adevărat este că, poate fiecare din noi porneşte în noul an cu speranţa că acesta va reprezenta o nouă etapă în profilul său de judecător sau dimpotrivă, chiar dacă nu-şi propune nimic în mod deosebit sub aspect profesional, cu siguranţă, prin modul în care va aborda actul de judecată îşi va da măsura propriei competenţe.

Aşadar, fiecare din noi ca magistraţi suntem diferiţi prin unicitatea profilului uman, dar şi profesional şi, totuşi, ne supunem cu toţii implacabil aceloraşi reguli.

Oricum am fi, ceea ce ne uneşte, cred că este pasiunea pentru a cunoaşte cât mai multe aspecte în aplicarea dreptului în general, fascinaţia găsirii raţionamentelor juridice în interpretarea normelor mai puţin predictibile, stabilirea adevărului şi motivarea hotărârilor pe care le pronunţăm.

În fiecare an inventariem dificultăţile pe care le parcurgem şi, deşi constatăm că reprezintă practic un mod de existenţă (doar cu titlu exemplificativ, insuficienţa sălilor de judecată, a numărului de dosare în permanentă creştere), totuşi găsim resursele de a judeca, de a avea satisfacţia pronunţării unor soluţii în rezolvarea cauzelor, oricare ar fi natura lor, civilă sau penală şi de a le motiva frumos, aş spune eu.

Într-un cuvânt asta înseamnă dăruire pentru profesia de judecător.

dr. Rodica Aida POPA
judecător, Vicepreşedinte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate