Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara
31.12.2012 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 874 din data de 21 decembrie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Ordonanta de urgenta reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Supravegherea exercitata de A.S.F. priveste activitatea:
– intermediarilor in instrumente financiare, organismelor de plasament colectiv, pietelor de instrumente financiare si depozitarului central, precum si asupra operatiunilor de piata si emitentilor;
– asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea;
– sistemului de pensii private.
Supravegherea exercitata de A.S.F. se realizeaza prin:
– acordarea, suspendarea, retragerea ori refuzul acordarii, de autorizatii, aprobari, avize, atestate, derogari;
– emiterea de reglementari care se publica in Monitorul Oficial;
– realizarea controlului asupra entitatilor si operatiunilor care intra in sfera de reglementare, pe baza raportarilor primite si prin verificari la fata locului;
– dispunerea de masuri si aplicarea de sanctiuni.
A.S.F. este condusa de un consiliu format din 15 membri, din care unul detine functia de presedinte si 3 care detin functia de vicepresedinte.
Membrii consiliului A.S.F. sunt numiti pentru o perioada de 5 ani de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si a Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv, a Comisiei buget, finante si banci si a Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.
A.S.F. preia de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, pe baza de protocoale de predare-preluare incheiate cu fiecare dintre acestea, in termen de 15 zile de la data numirii membrilor consiliului A.S.F., dar nu mai tarziu de 15 martie 2013, disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniale.
De asemenea, A.S.F. preia numarul de posturi si personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale.