Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Pactul Fiscal a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013


01.01.2013 | Alexandru VLASTON
Secţiuni: Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Tratatul de stabilitate, Coordonarea si Guvernanta in Uniunea Economica si Monetara (cunoscuta popular ca „pact fiscal”) intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 in urma ratificarii sale de catre Finlanda. Tratatul isi propune sa consolideze disciplina fiscala in zona euro, prin regula „buget echilibrat”, si corectia automata a mecanismului.

Pentru ca tratatul sa intre in vigoare, acesta a trebuit sa fie ratificat de catre 12 state membre ale zonei euro. Aceasta conditie a fost indeplinita atunci cand Finlanda, al douasprezecelea stat membru din zona euro a trebuit sa ratifice tratatul, depozitand instrumentul sau de ratificare la data de 21 decembrie 2012.

Tratatul a fost conceput ca urmare a deciziei de catre liderii zonei euro in decembrie 2011, fiind necesare masuri mai ferme pentru a consolida stabilitatea in zona euro. Acesta a fost semnat la 2 martie 2012, de catre 25 de state ale UE.

Limitarea deficitelor – regula bugetului echilibrat

Noul tratat prevede ca bugetele nationale ale statelor membre participante sa fie in echilibru sau in excedent. Acest obiectiv va fi considerat ca fiind indeplinit in cazul in care deficitul lor anual guvernamental structural sa nu depaseasca 0,5% din PIB-ul nominal.

In plus, deficitul trebuie sa fie in conformitate cu figura minima specifica tarii de referinta pentru sustenabilitatea pe termen lung. Aceasta cifra este stabilita de componenta preventiva a Pactului de stabilitate si de crestere. Traiectoria de ajustare in vederea atingerii acestui obiectiv este evaluata in fiecare an, in contextul semestrului european.

Abaterea temporara de la aceasta „regula de buget echilibrat”, este permisa numai in circumstante economice exceptionale, de exemplu in timpul recesiunilor severe in economie. In cazul in care datoria publica este semnificativ sub valoarea de referinta de 60% din PIB, limita pentru deficit poate fi setata la 1% din PIB.

Mecanismul de corectie automata

In cazul in care un stat membru se abate de la regula de buget echilibrat, un mecanism de corectie automata va fi declansat. Statul membru va trebui sa corecteze abaterile pe o perioada definita de timp.

Mecanismul va respecta pe deplin prerogativele parlamentelor nationale.

Transpunerea normelor in legislatia nationala

Statele membre vor trebui sa includa cerinta de disciplina bugetara si mecanismul de corectie automata in sistemele lor juridice nationale, de preferinta la nivel constitutional.
Termenul limita pentru a face acest lucru este de un an (adica pana la 1 ianuarie 2014), cel mai tarziu dupa intrarea in vigoare a tratatului

Curtea Europeana de Justitie

In cazul in care un stat membru nu reuseste sa transpuna regula si mecanismul de corectie la timp, Curtea de Justitie a UE va trebui sa ia o decizie in aceasta privinta.
Hotararea Curtii va fi obligatorie, iar, in cazul in care nu este respectata, poate fi urmata de o pedeapsa de pana la 0,1% din PIB.
Aceasta suma va fi platita la Mecanismul european de stabilitate, daca moneda tarii este euro; in caz contrar, plata se va face la bugetul general al UE.

Amendamentul  procedurii de deficit excesiv

Procesul decizional in cadrul procedurii de deficit excesiv va fi mult mai automat decat este in prezent: statele membre din zona euro sunt de acord sa sustina recomandarile Comisiei si propunerile de acte ale Consiliului, cu exceptia in cazul in care o majoritate calificata dintre ele se va opune.

In plus, un stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv va trebui sa puna in aplicare un „program de parteneriate bugetare si economice”.

Programul va include o descriere detaliata a reformelor structurale pe care statul membru va trebui sa le puna in aplicare, in scopul de a asigura o corectie eficienta si durabila a deficitului sau.

Astfel de programe vor fi prezentate Consiliului si Comisiei spre aprobare. Punerea in aplicare a acestora va fi monitorizata in conformitate cu normele Pactului de stabilitate si de crestere.

Mai multa coordonare

Partile statelor membre ale tratatului isi vor raporta planurile de emisiune a datoriei publice a Comisiei Europene si Consiliului. In plus, ei vor discuta si, daca este cazul, coordonarea intre ele si cu institutiile UE, in prealabil toate reformele economice majore pe care intentioneaza sa le intreprinda.

Guvernanta in zona euro

Sefii de stat sau de guvern din statele membre ale zonei euro se intrunesc cel putin de doua ori pe an cu Comisia Europeana.

Ei aleg presedintele Summit-ului printr-o majoritate simpla de voturi. Presedintele Bancii Centrale Europene si presedintele Parlamentului European pot fi, de asemenea, invitati la reuniuni.

Atunci cand este cazul si cel putin o data pe an, liderii statelor non-membre zonei euro care au ratificat tratatul, pot sa participe la aceste reuniuni.

Cooperarea intre parlamente

Parlamentul European si parlamentele nationale ale statelor membre participante vor coopera pe probleme legate de politicile bugetare si alte aspecte reglementate de tratat.
In acest scop, ei vor sa infiinteze un organism alcatuit din reprezentanti ai comisiilor relevante din Parlamentul European si parlamentele nationale. Organismul se va decide cu privire la organizarea sa.

:: sursa: europa.eu

Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti