Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CSM despre analiza Ministerului Justiției privind interviurile pentru Procuror General și Procuror șef al DNA
02.01.2013 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii precizarile Sectiei pentru procurori a CSM privind analiza comparativa interviuri PROCUROR GENERAL AL PICCJ SI PROCUROR SEF AL DNA realizata de Ministerul Justitiei:

„La data de 17.09.2012 a fost declansata procedura de selectie pentru functiile vacante de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, prin publicarea pe pagina de internet a Ministerului Justitiei a unui anunt privind procedura mentionata, care s-a desfasurat in conformitate cu Standardele de organizare si desfasurare a selectiei si Standardele de evaluare a interviului sustinut de candidati, publicate pe aceeasi pagina de internet.

In ziua de 27.12.2012, pe site-ul Ministerului Justitiei a fost publicat un document intitulat „Analiza comparativa a procedurilor care au avut loc la Ministerul Justitiei si la Consiliul Superior al Magistraturii, in cadrul procedurii de numire a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie  si Justitie si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie”.

Referitor la continutul acestui document Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii face urmatoarele precizari:

In scrisoarea transmisa la 21.09.2012 de Secretarul General al Comisiei Europene s-a aratat, cu privire la aceasta procedura, ca „trebuie sa fie credibila si pe deplin transparenta pentru a-i convinge pe cei mai buni posibili candidati sa se inscrie in competitie”. Comisia a precizat, intre altele, ca aceasta inseamna ca procedura sa fie publica si sa implice conducerile Ministerului Public si Directiei Nationale Anticoruptie, sa se prevada un timp rezonabil pentru intregul proces de selectie si sa fie formalizata prin emiterea unui ordin minsterial.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a realizat interviul in baza unei metodologii unitar asumate de toti membrii Sectiei, pentru a verifica competentele profesionale in raport si de proiectele prezentate, precum si de aspectele profilului candidatului propus, tinand de abilitatile manageriale, rezistenta la stres, capacitatea de adaptare rapida, capacitatea de relationare si comunicare si celelalte criterii prevazute in Hotararea nr. 161/2011 a Sectiei pentru procurori.

In toate celelalte situatii care vizeaza selectia magistratilor, atat pentru functii de executie, cat si pentru functii de conducere, procedurile sunt formalizate in cuprinsul unor regulamente, forma juridica ce este de natura a asigura atat publicitatea procedurii, prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, cat si posibilitatea verificarii in justitie a conformitatii cu legislatia de nivel superior.

Procedura interviului in fata Sectiei pentru procurori este utilizata din anul 2006, obiectivitatea acesteia nefiind pusa la indoiala.

Interviul desfasurat in fata Sectiei pentru procurori a fost public, fiind totodata transmis online.

Consideram ca evaluarea propriei proceduri de catre Ministerul Justitiei, procedura de altfel neasumata normativ, nu contrabalanseaza intr-o maniera credibila motivarea hotararilor Sectiei pentru procurori care reflecta masura in care candidatii au satisfacut criteriile de exigenta pentru functiile pentru care au fost propusi.

In acord cu pozitia constanta din ultimii ani a Consiliului Superior al Magistraturii, Sectia pentru procurori apreciaza ca fiind imperativ necesara realizarea procedurii de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, respectiv, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie intr-o modalitate simetrica cu cea prin care se realizeaza numirea presedintelui, vicepresedintelui si presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv propunerile pentru functiile anterior mentionate sa fie initiate de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.”

 


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.