« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii

Partajul datoriilor comune inaintea partajului bunurilor comune?
07.01.2013 | Simona CIMPOCA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Am gasit de curand o speta care mi-a atras atentia. Fiind vorba de X si Y, fosti soti, in care X, sotul, solicita partajarea datoriei comune reprezentata de creditul imobiliar Z, contractat impreuna cu fosta sotie Y, in timpul casatoriei, acesta nu solicita si partajarea bunurilor comune, indicand expres acest lucru in cererea de chemare in judecata.

Potrivit art. 339 NCC, “Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.”

Art. 351 NCC reglementeaza si notiunea de “datorii comune” astfel: “Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) obligatiile nascute in legatura cu conservarea, administrarea sau dobandirea bunurilor comune;
b) obligatiile pe care le-au contractat impreuna;
c) obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea, de catre unul dintre soti, a bunurilor apartinand unui tert, in masura in care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale sotilor.”

In speta, avem de-a face cu aplicarea art. 339 coroborat cu art. 351 lit. b), astfel ca sotul este indreptatit sa solicite partajarea datoriei comune reprezentata de creditul respectiv, insa nu  mai inainte de a avea loc partajul bunurilor comune.

Cum ar putea fi impartita datoria comuna daca nu s-a stabilit partea revenita fiecaruia dintre soti corelata cu bunurile comune din timpul casatoriei care ar putea fi intrebuintata pentru stingerea datoriilor comune?!

Cred ca prioritar este partajul bunurilor comune si suplimentar poate interveni partajul datoriilor comune, astfel cum sunt ele definite prin art. 351 NCC.

Prin urmare, consider ca cererea lui X ar trebui sa fie respinsa ca inadmisibila pentru considerentele de mai sus.

Sa aflam insa parerile specialistilor…

Simona CIMPOCA

 

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Partajul datoriilor comune inaintea partajului bunurilor comune?”

 1. partajarea creditului imobiliar nu ar fi avut nici un efect deoarece banca este parte contractuala si nu poate fi obligata sa modifice contractul de credit in sensul de a pierde unul dintre codebitori. orice partaj de acest fel nu este opozabil si bancii; fata de aceasta ambii soti ramin debitori iar imobilul ramine ipotecat indiferent cine va deveni proprietar in urma partajului. in plus, nici o modificare in CF privind proprietatea nu se va face fara acordul creditorului ipotecar existind o interdictie de instrainare inscrisa in CF ( de regula se inscriu tot felul de interdictii).

 2. Marius PETER spune:

  O asemenea cerere va fi respinsă ca nefondată.
  Codul civil vorbește doar de „partajul moștenirii” sau „partajul bunurilor comune” și nicidecum de „partajul datoriilor”.
  Faptul că art. 351 C. civ. definește noțiunea de „datorii comune” nu înseamnă că acestea pot fi „partajate”. Mai mult, conform prevederilor acestui articol, noțiunea de „datorii comune” are sens doar în raport cu noțiunea de „bunuri comune”, neputând fi disociată de aceasta.
  În aceste condiții datoriile comune se vor „împărții” între coproprietari doar odată cu partajul bunurilor comune, adică se vor „regulariza” după partajul bunurilor comune așa cum prevede art. 357 C. civ:

  „Lichidarea comunitatii. Partajul Art. 357
  (1) In cadrul lichidarii comunitatii, fiecare dintre soti preia bunurile sale proprii, dupa care se va proceda la partajul bunurilor comune si la regularizarea datoriilor.
  (2) In acest scop, se determina mai intai cota-parte ce revine fiecarui sot, pe baza contributiei sale atat la dobandirea bunurilor comune, cat si la indeplinirea obligatiilor comune. Pana la proba contrara, se prezuma ca sotii au avut o contributie egala.
  (3) Dispozitiile art. 364 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD