Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Efectele prezumţiei comunităţii de bunuri a soţilor


11 ianuarie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Familie, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul unui contract de intermediere a unei oferte imobiliare, semnat doar de unul dintre cei doi soţi, în care onorariul de intermediere a fost convenit ca un procent din preţul imobilului, la stabilirea onorariului trebuie avut în vedere principiul comunităţii de bunuri a soţilor, astfel că preţul la care trebuie să se raporteze instanţa reprezintă jumătate din preţul contractului de vânzare-cumpărare a imobilului, încheiat, în calitate de cumpărători, atât de pârâtul cauză, cât şi de soţia sa.

În speţă, Înalta Curte a reţinut că deşi prin contractul de intermediere ofertă imobiliară încheiat între societatea reclamantă şi pârât, s-a prevăzut că onorariul pentru intermedierea ofertei este de 3% din preţ, iar alte prevederi ale acestui contract stabileau că preţul de cumpărare al ofertei este de 300.000 euro, totuşi, instanţa de apel nu a observat că acest preţ este cel al ofertei şi nu preţul de cumpărare, or, din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică semnat de ambii soţi rezultă că preţul vânzării este de 260.000 euro. În această situaţie, Înalta Curte a statuat că preţul plătit de către pârât este jumătate din suma de 260.000 euro şi, prin urmare, preţul la care trebuia să se raporteze instanţa de apel în stabilirea onorariului este cel de 130.000 euro, contractul de intermediere fiind semnat numai de către pârât, nu şi de soţia sa. (Decizia nr. 145 din data de 24 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 years ago

Sa intelegem ca n-a functionat mandatul tacit intre soti, la semnarea contractului de intermediere, in conditiile in care pare evident ca a fost confirmat prin cumpărarea imobilului si de catre celalalt sot?

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro