Norme privind competenţa de exercitare a inspecţiei economico-financiare
11 ianuarie 2013 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 20 din data de 10 ianuarie 2013 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1545/2012 privind competenta de exercitare a inspectiei economico-financiare, solutionarea conflictului de competenta si delegarea competentei.
Actul normativ aduce clarificari cu privire la competenta generala si cea teritoriala de exercitare a inspectiei economico-financiare, solutionarea conflictului de competenta, schimbarea competentei si delegarea de competenta.
Competenta generala
Inspectia economico-financiara se exercita de catre Directia generala de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor Publice si structurile teritoriale de inspectie economico-financiara, potrivit competentelor stabilite de prevederile legale.
Competenta teritoriala
Pentru exercitarea inspectiei economico-financiare, competenta revine acelui organ de inspectie economico-financiara in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al operatorului economic.
Prin exceptie, pentru sediile secundare ale operatorului economic competenta de exercitare a inspectiei economico-financiare revine si organului de inspectie economico-financiara in a carui raza teritoriala se afla sediul acestora.
Conflictul de competenta
Exista conflict de competenta cand doua sau mai multe organe de inspectie economico-financiara se declara deopotriva competente sau necompetente. In acest caz, organul de inspectie economico-financiara care s-a investit primul sau care s-a declarat ultimul necompetent continua procedura in derulare si solicita Directiei generale de inspectie economico-financiara sa hotarasca asupra conflictului. Directia generala de inspectie economico-financiara hotaraste, de indata, asupra conflictului, solutia adoptata fiind comunicata organelor de inspectie economico-financiara aflate in conflict, pentru a fi dusa la indeplinire.
Delegarea de competenta
Structura de inspectie economico-financiara care detine competenta de efectuare a inspectiei economico-financiare poate sa o delege altui organ de inspectie economico-financiara, la solicitarea motivata a acestuia si cu avizul Directiei generale de inspectie economico-financiara.
Schimbarea competentei
In cazul in care se schimba domiciliul fiscal al operatorului economic, potrivit legii, competenta teritoriala trece la noul organ de inspectie economico-financiara de la data schimbarii domiciliului fiscal, in conditiile legii.
In situatia in care se afla in curs de derulare o actiune de inspectie economico-financiara, organul de inspectie economico-financiara care a initiat actiunea este competent sa o finalizeze.