Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Atenţie, magistraţi!
14.01.2013 | Marcela COMȘA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Asistăm în ultima perioadă la o ieşire la rampă masivă a magistraţilor, judecători sau procurori, cu funcţii de conducere sau de execuţie, membrii în diverse asociaţii profesionale sau neafiliaţi. În dorinţa lor de a-şi prezenta punctul de vedere opiniei publice dau comunicate ample, interviuri, participă la emisiuni televizate şi uită că prin accederea la profesia de magistrat ne-am asumat anumite limite. Prestigiul justiţiei are de suferit atunci când problemele personale ale judecătorilor şi procurorilor intră în „dezbatere publică”.

Se invocă necesitatea asigurării transparenţei, dar aceasta constă doar în obligaţia autorităţilor de a informa şi de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative, la minutele şedinţelor publice şi a hotărârilor pronunţate. Nu interesează nici modul de petrecere a timpului liber, nici cum era îmbrăcat magistratul sau ce culoare avea haina sa când a deliberat (doar dacă n-a şocat prin ceva ieşit din comun care ar fi atras atenţia şi în situaţia oricărui alt cetăţean), contează doar să fie imparţial, echilibrat, independent şi un bun profesionist în soluţiile pe care le adoptă.

Reamintesc că potrivit dispoziţiilor art. 99 din Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată[1] cu modificările ulterioare: „Constituie abateri disciplinare:
a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu;
b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii;
c) atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii;
d) desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu…
l) imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror…”

Apreciam în urmă cu aproape un an, la modificarea legii[2], că în mare parte aceste abateri disciplinare sunt clare şi revine doar inspecţiei judiciare şi apoi „instanţei în materie disciplinară”[3] rolul de a analiza faptele, dar spre îngrijorarea mea constat că în ultima perioadă aceste limite au fost de multe ori încălcate fără consecinţe, fiind chiar „oficial” încurajate. Nu cred că demararea unor acţiuni disciplinare ar fi benefică, dimpotrivă ne-ar învrăjbi şi mai mult, dar fac apel la respectarea unui proverb latin „Rufele murdare se spală în familie.”

Judecători şi/sau procurori îşi exprimă din ce în ce mai frecvent în ultimele zile diverse opinii cu privire la colegi, politicieni, ziarişti etc., în numele „independenţei justiţiei” şi „protejării statului de drept”. Oare nu ar trebui să ne  gândim şi la consecinţele pe termen lung ale acestor acţiuni? În vâltoarea dezbaterii televizate un judecător dă soluţii cu privire la cauze aflate pe rol, un procuror „ştie” ce hotărâre va pronunţa peste o săptămână completul de judecată investit, iar alt magistrat critică ţinuta sau prestaţia colegului din platoul de filmare alăturat.

Nu sunt împotriva exercitării dreptului la liberă exprimare, dar acest drept al magistratului are o limită şi anume dreptul cetăţeanului la o justiţie independentă, echidistantă faţă de politic, echilibrată şi verticală. Susţin, de asemenea, că libertatea de exprimare a unui judecător şi/sau procuror are ca limită şi protecţia reputaţiei sau drepturilor celorlalţi colegi magistraţi.

Am citit de curând două proverbe bengaleze care se potrivesc în contextul actual şi care ar putea fi motiv de reflexie pentru toţi magistraţii:

„Este necesar să ştii să te comporţi cu lumea, căci fără lume nu poţi trăi.” şi

„Cine nu pretinde respect, nu capătă.”

Trebuie să ne respectăm noi (judecători şi procurori) pe noi în primul rând, să renunţăm la orgoliile personale şi să ne comportăm cu ceilalţi în aşa fel încât să impunem respect prin profesionalism şi verticalitate. Este dificil să facem bine sistemului judiciar căci lucrurile bune vin întotdeauna cu paşi mici, dar trebuie să conştientizăm faptul că răul vine de îndată.


[1] Legea nr. 303/2004, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005;
[2] Legea nr. 24 din 17 ianuarie 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii; publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 23 ianuarie 2012;
[3] Conform art. 44 din Legea nr. 317/2004 „Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte, prin secţiile sale, rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, pentru faptele prevăzute în Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”


dr. Marcela COMȘA
Judecător

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti