Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Bucureşti. Adunarea Generală a judecătorilor – 23 ianuarie. UPDATE: convocatorul
18.01.2013 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

18 ianuarie: Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii convocatorul pentru Adunarea Generală

Având în vedere prevederile art. 53, alin. 4 din Legea nr. 317/2004, conform căruia „…membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului…”,

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti sunt convocaţi în Adunare Generală pentru data de 23 ianuarie 2013 orele13, în vederea dezbaterii asupra posibilităţii revocării tuturor reprezentanţilor curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu modul în care şi-au exercitat mandatele încredinţate, conform aspectelor punctuale identificate după cum urmează:

Judecător Alina Nicoleta GHICA:

1. Dacă a reprezentat sau nu interesele judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti prin votul exprimat în şedinţa din 4 ianuarie 2013 cu ocazia alegerii preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Judecător Dumbravă Horaţius

1.  Abdicarea de la respectarea angajamentelor luate în faţa judecătorilor prin proiectul de candidat la funcţia de membru CSM; Respectarea propriei „Declaraţii de integritate”.

2.  Neînţelegerea principiilor democratice de funcţionare a unui organ colegial, având în vedere contestarea sistematică a deciziilor Secţiei pentru judecători sau ale Plenului CSM luate cu majoritate.

3.  Influenţa negativă a conduitei proprii asupra calităţii imaginii si credibilităţii CSM şi a sistemului judiciar, atât în perioada cât a asigurat conducerea Consiliului (2011), cât şi ca membru CSM pe parcursul anului 2012, prin asumarea în numele Plenului a unor poziţii proprii, în opoziţie cu opinia exprimată de sistemul judiciar şi fără a supune acest punct de vedere analizei Plenului, precum şi prin frecventele luări de poziţie publice contrare celor asumate de Plen.

4.  Deturnarea unor principii cum sunt „transparenţa” şi „integritatea” cu efecte asupra bunei reputaţii a judecătorilor.

5.  Regresul înregistrat pentru statutul judecătorului în timpul mandatului său de preşedinte al CSM, prin modificările legislative efectuate în cursul anului 2011, de natură să slăbească independenţa judecătorilor. Susţinerea publică a înăspririi răspunderii disciplinare a judecătorilor.

6.  Întreţinerea unei stări conflictuale în CSM, incapacitatea de a comunica si colabora corespunzător cu ceilalţi membri, de a crea o echipă în secţia pentru judecători, situaţie ce a condus la o lipsă de coeziune a Consiliului ca organ colegial.

7.  Subminarea bunei funcţionări a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la procedura de promovare în numele unor principii de „integritate” şi „transparenţă” de la care au abdicat prin însăşi blocarea procedurilor aflate în derulare.

Judecător Şerban Alexandru

1.  Abdicarea de la angajamentele luate în faţa judecătorilor prin proiectul de candidat la funcţia de membru CSM.

2.  Întreţinerea, alături de alţi membri CSM, a unui climat de suspiciune şi neîncredere în cadrul secţiei de judecători, situaţie ce a alterat iremediabil coeziunea Consiliului, cu consecinţa vădită de slăbire a sistemului judiciar.

3.  Deturnarea unor principii cum sunt „transparenţa” şi „integritatea” cu efecte asupra bunei reputaţii a judecătorilor.

4.  Neînţelegerea principiilor democratice de funcţionare a unui organ colegial, prin contestarea sistematică a deciziilor luate cu majoritate.

5.  Subminarea bunei funcţionări a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la procedura de promovare în numele unor principii de „integritate” şi „transparenţă” de la care au abdicat prin însăşi blocarea procedurilor aflate în derulare.

6.  Susţinerea acţiunilor preşedintelui CSM în cursul anului 2011, acţiuni ce au condus la înregistrarea unui evident regres în statutul judecătorilor (ex. modificările legislative aduse legilor care reglementează activitatea instanţelor judecătoreşti având ca efect înăsprirea răspunderii disciplinare a judecătorilor).

7.  Exprimarea unor opinii la adresa colegilor precum şi asupra unor chestiuni aflate în atenţia publicului, atitudine ce pune în discuţie respectarea normelor codului deontologic.

 ***

14 ianuarie: Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a hotărât convocarea Adunării generale a judecătorilor la data de 23 ianuarie 2013, în vederea dezbaterii posibilităţii declanşării procedurii de revocare a tuturor reprezentanţilor curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit solicitării exprimate de un număr de judecători ce întruneşte cerinţa prevăzută de art. 20 alin. (2) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, potrivit unui comunicat al CAB.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate