Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Apel pentru respectarea justiţiei


15 ianuarie 2013 | Cristi DANILEȚ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

In ultimele zile o dezbatere mai aprinsa din CSM legata de alegerea conducerii din acest an a generat diverse scenarii. Ca in CSM sunt tabere politice, ca sunt influente politice. Nu e adevarat. In CSM sunt doar neintelegeri pe un aspect punctual, dar important. Nu putem da vina pe politic cand noi nu reusim sa rezolvam o situatie. Constat ca exista interes pentru politic fata de ce se intampla in CSM, dar sigur CSM nu este o institutie politizata; exista interes al politicului pentru mersul justitiei, dar noi trebuie sa stim, in primul rand prin CSM, sa contracaram influentele nepotrivite. In CSM nu desfasuram activitati politice – in sensul ca nu sustinem oameni politici, institutii politice, platforme politice si nu luam decizii politice – dar suntem obligati ca organism colectiv sa garantam independenta justitiei fata de politic si ca magistrati, individual, suntem datori sa sustinem statul de drept. CSM e deasupra intereselor personale sau partizane. Este si trebuie sa ramana o institutie puternica.

Aceeasi dezbatere a generat comentarii legate de corectitudinea si integritatea profesionala a magistratilor din CSM, respectiv a judecatorilor si procurorilor in instante si parchete. Nu e corect ca in temeiul libertatii de exprimare sa se genereze sustinere pentru unii magistrati si antipatie fata de alti magistrati, acestia sa fie impartiti in tabere si in partide, sa fie ironizati sau insultati judecatorii si procurorii care la un moment dat au pareri diferite. Nu. Magistratii sunt demnitari din cadrul sistemului de justitie. Iar justitia nu e confiscata nici de interese obscure, nici nu intra in curente politice. Justitia a fost supusa unor reforme lungi, obositoare, care au generat satisfactii, dar si nemultumiri. Acum trecem printr-o alta etapa grea, cand intra in vigoare noi coduri,  cand inca nu avem oameni suficienti in instante si cand nu avem fonduri in plus pentru sistem, la care se adauga initiative de modificare a statutului nostru sau a structurii judiciare. Nu e firesc sa criticam acest sistem cand nu este cazul. Societatea trebuie sa sprijine justitia si magistratii si sa accepte autoguvernarea justitiei: justitia, prin lege, este pentru societate, iar societatea, prin civism, este datoare sa fie pentru justitie. O justitie independenta, corecta, profesionista.

In fine, aceeasi dezbatere a generat aprecieri negative asupra asociatiilor profesionale ale magistratilor. Eu am facut parte si din AMR in perioada 2003-2006, si din UNJR in 2008-2011. Au fost singurele mijloace de manifestare a libertatii in cadrul justitiei, adevarate cadre de desfasurare a initiativelor reformiste. Asa am cunoscut judecatori din alte judete, cu aceleasi probleme si am contribuit impreuna la reformarea sistemului. Existenta asociatiilor e o conditie a independentei justitiei. Putem sa nu fim de acord cu anumite actiuni, cu anumiti oameni la un moment dat. Dar nu putem cadea in derizoriu sau acuza de parti-pris-uri asociatiile doar in virtutea unor speculatii.

Eu cred in puterea membrilor CSM de a gasi o cale autentica de comunicare. Mai cred in CSM care reprezinta interesele magistratilor si a societatii pentru o justitie eficienta. Si cred in magistratul roman – judecator si procuror – care garanteaza drepturile si libertatile cetatenilor daca functioneaza intr-un sistem INDEPENDENT de orice factor de presiune.

Justitia exista dincolo de oamenii care o infaptuiesc. Cu totii trebuie sa ne dorim justitie.

Noi, cei din sistemul de justitie, respectam cetateanul. Si suntem indreptatiti la respect din partea cetateanului.

Cristi DANILEȚ
Judecator, Membru CSM

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică