Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la asistența juridică gratuită
16.01.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În cauza Gentile, judecătorul italian se întreabă dacă normele de drept intern (DPR) referitoare la asistența juridică gratuită sunt în conformitate cu art. 47 alin. (3) din Carta DFUE (cauza C-499/12) ca în cauza C-498/12 să mai adauge o întrebare, de data aceasta raportat la art. 6 CEDO pe care judecătorul italian îl consideră, în mod eronat, transpus în dreptul unional prin intermediul art. 52 alin. 3 din Carta DFUE și a articolului 6 TUE.

Dispozițiile invocate:

Articolul 130 din DPR nr. 115 din 30 mai 2002 (Decreto del Presidente della Repubblica 30 maggio 2002 n. 115)
Art. 130 (L) Compensi del difensore, dell’ausiliario del magistrato e del consulente tecnico di parte
1. Gli importi spettanti al difensore, all’ausiliario del magistrato e al consulente tecnico di parte sono ridotti della metà.

Art. 47 alin. (3) din Carta DFUE
Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție.

Art. 52 alin. (3) din Carta DFUE
(3) În măsura în care prezenta cartă conține drepturi ce corespund unor drepturi garantate prin Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, înțelesul și întinderea lor sunt aceleași ca și cele prevăzute de convenția menționată. Această dispoziție nu împiedică dreptul Uniunii să confere o protecție mai largă.

Articolul 6 alin. (3) TUE
(3) Drepturile fundamentale, astfel cum sunt garantate prin Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și astfel cum rezultă din tradițiile constituționale comune statelor membre, constituie principii generale ale dreptului Uniunii

Mihaela MAZILU-BABEL

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti