« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Condiţiile admiterii ordonanţei preşedinţiale
21.01.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru admiterea unei cereri de ordonanţă preşedinţială este necesară îndeplinirea cumulativă a trei condiţi: primele două condiţii,  prevăzute expres de textul art. 581 alin. (l) C. proc. civ., sunt urgenţa şi caracterul vremelnic al măsurii, iar cea de-a treia rezultă din caracterul provizoriu al măsurii şi anume neprejudecarea fondului în analiza aparenţei de drept pe care instanţa o realizează în procedură de urgență pentru soluţionarea unei astfel de cereri. În speţă, Înalta Curte a constatat îndeplinirea cumulativă a celor trei condiţii pentru a dispune pe calea ordonanţei preşedinţiale suspendarea provizorie a hotărârii primei instanţe până la soluţionarea apelului, şi anume: 1. condiţia urgenţei a fost dovedită, pentru a preîntâmpina punerea în aplicare a măsurilor dispuse prin sentinţa primei instanţe, partea adversă, investind deja, cu formulă executorie sentinţa primei instanţe, astfel că, prin suspendarea efectelor sentinţei tribunalului, petenta va putea evita producerea unor consecinţe deosebit de grave asupra persoanelor implicate în litigiu; 2. caracterul vremelnic rezultă din solicitarea dispunerii măsurii pentru o durată determinată, respectiv până la soluţionarea cererii de suspendare a executării sentinţei apelate; 3. condiţia neprejudecării fondului este îndeplinită prin însăşi natura cererii care are ca obiect asigurarea desfăşurării în bune condiţii a activităţii societăţii, prin dispunerea măsurii solicitate pe cale de ordonanţă preşedinţială neaducându-se atingere aspectelor deduse judecăţii. (Decizia nr. 1487 din data de 15 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de ordonanţă preşedinţială)

Corina CIOROABĂ

 

 
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD