Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Despre procedura derulată de ANI
18.01.2013 | Horatius DUMBRAVĂ

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Avand in vedere faptul ca in 16 ianuarie 2013, a aparut in mass–media informatia potrivit careia sunt subiectul unei proceduri derulate de Agentia Nationala de Integritate si atata timp cat aceasta chestiune a fost scursa in presa „pe surse”, in mod tendentios si cu omisiunea vadita a unor informatii esentiale, devenind un subiect de interes general, sunt nevoit sa fac si eu cateva clarificari publice.

Respect dreptul autoritatilor competente de a derula procedurile prevazute de lege impotriva oricarui demnitar cat si confidentialitatea procedurii demarate de ANI, dar consider ca imi revine obligatia, ca membru CSM si reprezentant al magistratilor, de a informa corect si complet asupra evenimentelor ce au facut obiectul sesizarii, care mi s-a comunicat de ANI la 07.01.2013, imediat dupa data alegerilor pentru presedintele si vicepresedintele CSM.

Dupa cum am fost informat sunt cercetat pentru faptul ca in anul 2010 am solutionat un dosar care il impica pe rectorul Universitatii Petru Maior din Targu Mures in contradictoriu cu ANI, proces pierdut irevocabil de autoritatea care face cercetarile impotriva mea, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a respins recursul impotriva hotararii pe care am pronuntat-o.

La data judecarii cauzei am formulat o cerere de abtinere pentru ca in urma cu mai multi ani am fost preparator la Universitatea Petru Maior, cerere ce mi-a fost respinsa in mod irevocabil de un alt judecator, data de la care orice refuz de a judeca in continuare ar fi echivalat cu o incalcare a legii, in ceea ce ma priveste.

ANI a fost parte in procesul respectiv, iar in prezent investigator in ceea ce ma priveste.

Aici ridic doar problema juridica, nu am in vedere derularea in sine a procedurii ANI. Dar, trebuie sa recunoastem ca situatie este una inedita: sa fii parte intr-un proces pe care-l pierzi, dupa care sa te transformi in investigatorul judecatorului care ti-a respins sesizarea. Cu atat mai mult cu cat in astfel de cazuri in legea speciala privind statutul judecatorului, Legea nr. 303/2004, exista o abatere disciplinara speciala, art. 99 lit. a, care sanctioneaza tocmai nerespectarea incompatibilitatilor judecatorului in exercitarea actului de justitie. Oare competenta in a verifica existenta incompatibilitatii nu revine Inspectiei Judiciare, asa cum prevede o lege organica (Legea nr. 317/2004)?

Nu in ultimul rand, cum este posibil ca ANI sa transmita prin fax incunostintarea potrivit careia mi se aduce la cunostinta ca sunt supus procedurii administrative de verificare, desi art. 20 alin. 3 din Legea nr. 176/2010 prevede ca aceasta comunicare se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, tocmai pentru a pastra confidentialitatea? Cum este posibil sa apara public informatii dintr-o cauza administrativa? Ce fel de metode sunt acestea? Sper ca nu de intimidare.

In orice caz, pe aceasta cale, solicit atat Agentiei Nationale de Integritate, cat si Consiliului de Integritate sa investigheze modul in care au aparut in spatiu public informatii confidentiale dintr-o cauza administrativa. Dar si cum s-a respectat legea, in conditiile in care chiar dispozitiile sunt foarte clare si anume ca  modalitatea de transmitere a incunostintarilor in faza cercetarii administrative este prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Horațius DUMBRAVĂ
Judecator, membru CSM

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti