Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la competența de judecată în turismul transfrontalier


23 ianuarie 2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, RNSJ

Un judecător austriac dorește să afle  dacă Articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 44/2001,  în situația specifică a unui contract de prestări servicii turistice, conferă dreptul eventual al consumatorului de a introduce la instanța de la locul domiciliului său o acțiune împotriva unui agent de voiaj și a unui operator de turism, primul aflat pe teritoriul unui alt stat membru și care a recurs la serviciile celui de-al doilea  (cu sediu în statul membru al consumatorului) pentru executarea contractului încheiat cu consumatorul în cauză. În alte cuvinte, judecătorul austriac dorește să afle  dacă domeniul material de aplicare al art. 16 alin. (1) include și o asemenea situație de fapt.( cauza C-478/12 Maletic și Maletic)

Dispoziții incidente:

Articolul 16

(1) Un consumator poate introduce o acțiune împotriva celeilalte părți la contract fie înaintea instanțelor din statul membru pe teritoriul căruia partea în cauză își are domiciliul, fie înaintea instanțelor din locul unde consumatorul își are domiciliul.

Mihaela MAZILU-BABEL

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică