Curtea de Apel Ploiești. Finalizare proiect de sondare a opiniei publice ref. optimizarea activității instanței
24 ianuarie 2013 | JURIDICE.ro

Asa cum informam, Curtea de Apel Ploiesti a fost desemnata instanta pilot in cadrul Proiectului intitulat “Determinarea si implementarea volumului optim de munca al judecatorilor si grefierilor si asigurarea calitatii activitatilor instantelor”. Proiectul este derulat de Consiliul Superior al Magistraturii si East-West Management Institute, cu sprijinul Bancii Mondiale, incepand cu luna aprilie 2012, potrivit unui comunicat al Curtii de Apel Ploiesti, semnat de jud. Cristina Georgescu, purtator de cuvant.
In cadrul acestui program, Curtea de Apel Ploiesti si-a asumat misiunea de a derula, in perioada 21-28 noiembrie 2012, un proiect de sondare a opiniei publice, avand drept scop optimizarea activitatii instantei.
Pe de alta parte, cunoasterea perceptiei opiniei publice asupra calitatii actului de justitie a fost si este o preocupare deosebit de importanta a conducerii Curtii de Apel Ploiesti ce are la baza doua considerente: necesitatea evaluarii externe a calitatii actului de justitie, a gradului de satisfactie al justitiabililor si importanta transmiterii unui feed-back beneficiarilor acestui serviciu.
Metoda stabilita pentru culegerea datelor a fost ancheta pe baza de chestionar avand ca punct de plecare raportul expertului Jesper Wittrup “Analiza sistemului de masurare si monitorizare a performantei judiciare in Romania”. Indicatorii vizati au fost: functionarea instantei in general, modul de gestionare a dosarelor, atitudinea si comportamentul judecatorilor in sala de sedinta, profesionalismul acestora si calitatea hotararilor, precum si comportamentul si atitudinea personalului auxiliar in realizarea atributiilor. Raspunsurile la chestionar au fost formulate pe o scala cu cinci trepte de la “foarte multumit” pana la “nu am o opinie”, fiind vizate si sugestii de imbunatatire a activitatii instantei si identificarea eventualelor imbunatatiri ale calitatii actului de justitie comparativ cu anul 2011.
Chestionarele au fost elaborate diferentiat, pe categorii de respondenti: justitiabili, avocati, procurori si mass-media. Chestionarele au fost distribuite in format imprimat pentru toate categoriile de respondenti, mai putin pentru mass-media pentru care transmiterea chestionarului s-a realizat prin e-mail.
Completarea chestionarelor a avut loc in perioada 21-28 noiembrie 2012, iar perioada de interpretare a datelor a fost 28 noiembrie – 4 decembrie 2012.
In privinta participantilor justitiabili, din analiza si interpretarea datelor a reiesit ca din totalul de 32 justitiabili participanti la studiu, 71.87% au avut calitatea de parte, 3.12% calitatea de martor, 3.12% calitatea de expert, iar 6.25% alta situatie (rude ale partilor). Dintre participantii la studiu 31.25 % au venit la instanta pentru un proces civil/ familie/minori, 28% pentru un proces penal, 15.62% pentru un proces in domeniul comercial, 12.14% au fost parte intr-un proces in domeniul administrativ si fiscal, 6.25% pentru un proces in domeniul litigiilor de munca.
Pentru cei mai multi dintre justitiabili 28 %, nu s-a pronuntat nicio hotarare, pentru 18.75 % procesul s-a solutionat in favoarea acestora, pentru 25 % procesul s-a solutionat in defavoarea acestora, iar pentru 53.12 % procesul s-a solutionat partial in favoarea acestora si partial in defavoarea lor.
Aprecierile justitiabililor privind functionarea instantei in general la nivelul Curtii de Apel Ploiesti au evidentiat ca 68.75 % s-au declarat partial multumiti de functionarea instantei in general, de modul de gestionare a dosarelor si circuitul acestora (53.12%), cat si de colaborarea cu judecatorii (50%) si partial multumiti de personalul si functionarii instantei 71.87%.
Justitabilii care au fost parte in proces si au intrat in sala de judecata au oferit urmatoarele aprecieri privind comportamentul judecatorilor si profesionalismul acestora: 68.75 % sunt in acord total ca judecatorii s-au comportat respectuos in sala de judecata, 56.25 % au mentionat ca sunt total de acord cu afirmatia ca a fost usor de inteles ceea ce au intrebat sau au raspuns judecatorii; judecatorii au permis tuturor partilor implicate sa isi exprime opinia este parerea a 75% dintre justitiabili. Doar 6.25 % dintre justitiabili au manifestat nemultumire fata de impartialitatea judecatorilor in sala de judecata, in timp ce 15.62 % s-au manifestat partial multumiti fata de impartialitatea judecatorilor in sala de judecata. Justitiabilii au fost foarte multumiti de faptul ca judecatorii au acordat atentie diferitelor puncte de vedere exprimate in proces (71.87%) si de faptul ca judecatorii au emis o solutie scrisa in mod clar, cuprinzatoare si bine argumenta (78.12%).
In ceea ce priveste durata de timp dintre data inregistrarii actiunii si data primului termen, procentajul cel mai mare, de 56.25% dintre justitiabili sunt partial multumiti. Timpul alocat pentru analizarea dosarului multumeste partial pe 43.75 % dintre justitiabili, iar alti 40.62 % sunt foarte multumiti. Referitor la durata termenelor acordate cu ocazia amanarilor 53.12 % sunt partial multumiti, iar 37.5% dintre justitiabili sunt foarte multumiti.
Aprecierile procurorilor la acest sondaj in ceea ce priveste functionarea instantei in general sunt favorabile, se declara foarte multumiti de functionarea instantei in general (75 %), de personalul instantei in acelasi procent, de modul de gestionare a dosarelor si circuitul acestora si nu in ultimul rand de colaborarea cu judecatorii (75 %).
In privinta avocatilor ce au participat la sondaj s-a evidentiat ca referitor la functionarea instantei 52% dintre avocati sunt partial multumiti. Colaborarea cu judecatorii cat si cu personalul si functionarii instantei multumeste aproximativ jumatate dintre avocati. Modul in care instanta gestioneaza dosarele multumeste partial pe 50% dintre avocati.
Cele mai mari frecvente si respectiv procente vizeaza aprecieri pozitive din partea avocatilor: sunt multumiti partial 52 % dintre avocati cu faptul ca judecatorii s-au comportat respectuos in sala de judecata, 42 % au mentionat ca sunt multumiti cu afirmatia ca a fost usor de inteles ceea ce au intrebat sau au raspuns judecatorii, 46 % dintre respondenti au mentionat ca judecatorii cunosc prevederile legale; judecatorii au permis tuturor partilor implicate sa isi exprime opinia este parerea a 52 % dintre avocati. Judecatorii au demonstrat ca sunt profesionisti si cunosc prevederile legale (52%). Avocatii isi manifesta multumirea partiala fata de: preocuparea pentru respectarea drepturilor procesuale ale partilor, vegherea la respectarea legalitatii cu ocazia pronuntarii hotararilor judecatoresti, acordarea atentiei diferitelor puncte de vedere exprimate in proces.
In ceea ce priveste durata de timp in general procentele cele mai mari releva faptul ca avocatii se declara partial multumiti cu privire la: durata de timp dintre data inregistrarii actiunii si data primului termen, durata de timp dintre data inregistrarii dosarului si data pronuntarii hotararii, durata termenelor acordate cu ocazia amanarilor cat si fata de timpul alocat de instanta pentru analizarea unui dosar.
In ceea ce priveste mass-media, s-a remarcat o receptivitate scazuta a reprezentantilor presei, insa s-a concluzionat fata de raspunsurile primite ca jurnalistii se declara multumiti si foarte multumiti de functionarea instantei, personalul instantei si de colaborarea cu biroul de presa.
In ceea ce priveste comportamentul judecatorilor in sala de judecata, jurnalistii sunt in acord total fata de: comportamentul respectuos al judecatorilor, fata de impartialitea acestora; considera ca a fost usor de inteles ceea ce au intrebat sau raspuns judecatorii isi manifesta de asemenea acordul cu privire la profesionalismul de care dau dovada judecatorii in sala de judecata.
Cu privire la accesul presei la informatie se declara multumiti, insa solicita mai multa disponibilitate din partea instantei de a oferi informatii de interes public in mod constant/ periodic. Sunt in acord cu faptul ca informatiile sunt oferite in timp util, sunt clare si complete.
Concluziile generale ale acestui sondaj de opinie sunt acelea ca majoritatea raspunsurilor se incadreaza in categoriile foarte multumit/multumit asa incat se poate spune ca perceptia asupra calitatii actului de justitie la Curtea de Apel Ploiesti este una favorabila, pozitiva, ca functionarea instantei in general este corespunzatoare si serveste interesului beneficiarilor, ca gestionarea dosarelor se realizeaza in mod eficient, ca atitudinea si comportamentul judecatorilor in sala de judecata sunt favorabile: judecatorii cunosc bine dosarul, acorda atentie diferitelor puncte de vedere, iar judecatorii dovedesc profesionalism, totodata atitudinea si comportamentul personalului auxiliar de specialitate sunt corespunzatoare in realizarea atributiilor de serviciusi durata de timp dintre data inregistrarii dosarului si data pronuntarii hotararii, timpul alocat pentru analizarea unui dosar si termenul pentru redactarea hotararii sunt rezonabile.