Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

UE pregătește uniformizarea dreptului asigurărilor


25.01.2013 | Adina-Elena OPREA
Secţiuni: Asigurări, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 16 din data de 19 ianuarie 2013 a fost publicată Decizia Comisiei  din data de 17 ianuarie 2013 privind instituirea Grupului de experţi al Comisiei Europene privind dreptul european al contractelor de asigurare.

Decizia vine să reglementeze o problemă importantă semnalată la nivelul U.E, încă din anul 2010, de către reprezentanţi ai societăţilor de asigurări, dar şi de intermediari de asigurări, şi anume, existenţa unor diferenţe în domeniul dreptului contractelor. Astfel, în urma numeroaselor solicitări, precum şi ca urmare a apelului făcut de Parlamentul European prin Rezoluţia sa din 8 iunie 2012, Comisia a decis că este necesară instituirea unui grup de experţi care să ofere asistenţă şi să analizeze dacă diferenţele dintre legislaţii în materia contractelor de asigurare, creează bariere în calea comerţului transfrontalier.

Comisia stabileşte ca Grupul de experţi să fie alcătuit din reprezentanţi din sectorul asigurărilor, profesionişti cu experienţă în întocmirea contractelor de asigurare, dar şi cadre universitare competente în domeniul dreptului contractelor şi, în special, în domeniul dreptului contractelor de asigurare. Membrii gupului trebuie să fie în număr de cel mult 20, să acţioneze independent şi în interes public şi să respecte obligaţiile referitoare la secretul profesional prevăzute în tratate şi în normele de punere în aplicare a acestora.

MISIUNEA GRUPULUI DE EXPERŢI. Articolul 2 al deciziei stabileşte că misiunea grupului de experţi este aceea de a sprijini Comisia în identificarea diferenţelor dintre legislaţii în materie de contracte, de a repera acele sectoare care sunt susceptibile de a fi afectate în mod deosebit, dar şi de a oferi consultare Comisiei în ceea ce priveşte dreptul contractelor de asigurare.

MODUL DE FUNCŢIONARE. Grupul de experţi va fi prezidat de un reprezentant al Comisiei şi tot aceasta îşi va da acordul în privinţa înfiinţării unor subgrupuri care să analizeze aspecte specifice. Grupul şi subgrupurile se reunesc în mod normal la sediile Comisiei, iar participanţii la activităţi nu vor fi remuneraţi pentru serviciile prestate.

Decizia a fost adoptată la Bruxelles în  data de 17 ianuarie 2013 şi urmează a se aplica pe o perioadă de 24 de luni de la data adoptării sale, putând fi prelungită la iniţiativa Comisiei.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti