Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noile modificări ale Codului Fiscal, publicate în Monitorul Oficial
25.01.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 54 din data de 23 ianuarie 2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Actul normativ aduce modificari importante Codului Fiscal, introducand, in principal, prevederi referitoare la plafonul minim al amortizarii autoturismelor, impozitarea diurnei ce depaseste limita legala, reincadrarea microintreprinderilor din punct de vedere fiscal,  reformularea dispozitiilor referitoare la sistemul TVA la incasare, modificari referitoare la impozitul datorat de nerezindenti. De asemenea, se modifica dispozitiile Codului de procedura fiscala referitoare la verificarea situatiei financiare a persoanei fizice.

Dintre principalele modificari, mentionam:

Impozitul pe profit

Pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1 (autoturisme), cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Limitarea se aplica si pentru autoturismele achizitionate anterior datei de 01 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data.

Cheltuielile de cercetare dezvoltare vor beneficia de o deducere suplimentara la calculul impozitului pe profit de 50%.

Se redefineste valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile clasificate ca active biologice, in sensul ca aceasta este reprezentata de costul de achizitie, de productie sau de valoarea de piata in cazul celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport la data intrarii in patrimoniul contribuabilului. Daca in urma unei reevaluari, rezulta o descrestere a valorii acesteia, valoarea fiscala se recalculeaza la costul de achizitie sau productie.

Impozitul pe veniturile din salarii

Va fi considerata venit de natura salariala, indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii  (diurna) pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului.

In cazul veniturilor reprezentand salarii, diferente de salarii, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.

Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

In cadrul veniturilor impozabile realizate de persoanele fizice sunt introduse si veniturile din silvicultura si piscicultura. Aceste venituri se supun impunerii potrivit prevederilor referitoare la veniturile din activitati independente, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

De asemenea, peste anumite limite, sunt supuse impozitului pe venit,  veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Pentru activitatile din agricultura, actul normativ precizeaza limitele neimpozabile, precum si norma de venit.

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Plata impozitului anual se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

In conformitate cu prevederile noului act normativ, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 au realizat o cifra de afaceri mai mica de 65.000 euro, la cursul BNR valabil la aceasta data, trec la categoria microintreprinderilor, incepand cu data de 01 februarie 2013. Se abroga conditia de a avea 1 – 9 salariati.

Impozitul pe venitul microintreprinderii este de 3% din veniturile impozabile realizate, fiind obligatoriu  pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 euro.

Impozitul pe venitul datorat de nerezidenti

Incepand cu data de 1 februarie 2013, sunt scoase din sfera de cuprindere a impozitului prin stopaj la sursa datorat de nerezidenti,veniturile din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu.

Taxa pe valoare adaugata

La capitolul “TVA la incasare” se reformuleaza  procedura de intrare si de iesire din sistemul de TVA la incasare, precizandu-se ca persoana  platitoare de TVA care depaseste plafonul de 2.250.000 lei trebuie sa depuna notificare, pana pe data de 25 a lunii urmatoare depasirii plafonului.

Se introduc reglementari referitoare la stocarea facturilor, inclusiv factura electronica. Astfel, se mentioneaza ca facturile pot fi stocate pe suport hartie sau in format electronic, indiferent de forma originala in care au fost trimise ori puse la dispozitie. In cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice si datele ce garanteaza autenticitatea originii si integritatea continutului facturilor. In cazul stocarii electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hartie in format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.

Pentru persoanele impozabile inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari, se introduce obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei administratorilor sa depuna la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori. De asemenea, persoanele juridice inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari, cu exceptia societatilor pe actiuni, au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei asociatilor, sa depuna la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor asociati care detin minimum 5% din capitalul social al societatii.

Contributii sociale

Se include in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii diurna peste limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice.

Modificari ale Codului de procedura fiscala

Se aduc precizari detaliate cu privire la modul de verificare a persoanelor fizice de catre organele fiscale. In acest sens, se introduc prevederi referitoare la obligatia persoanei supuse verificarii  de a depune o declaratie de patrimoniu si venituri la solicitarea organului fiscal.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti