« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la clauzele standard în contractele de credit
28.01.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Un judecător francez solicită ajutorul Curții de Justiție într-o cauză ce privește clauzele standard din contractele de credit. Întrebările vizează atât o interpretare a articolului 22 din Directiva 2008/48/CE în lumina Directivei 93/13/CEE dar și o interpretare a principiului efectivității dreptului comunitar raportat la posibilitatea creditorului de a face dovada executării obligațiilor sale precontractuale și contractuale doar prin intermediul clauzelor standard inserate în contractele de credit, privind recunoașterea de către consumator a executării [acestor obligații], fără a prezenta instanței documentele emise de el și predate împrumutatului. (cauza C-564/12, BNP Paribas Personal Finance)

Mai precizăm că Directiva 2008/48/CE a suportat și o rectificare a versiunii în limba română.

Dispoziții incidente:

Articolul 22

Armonizarea și natura imperativă a prezentei directive

(1) În măsura în care prezenta directivă conține dispoziții armonizate, statele membre nu pot menține sau introduce în legislația lor națională dispoziții diferite față de cele stabilite în prezenta directivă.

(2) Statele membre se asigură că consumatorii nu pot renunța la drepturile care le-au fost conferite prin dispozițiile de drept intern care transpun prezenta directivă sau corespund acesteia.

(3) Statele membre se asigură, de asemenea, că dispozițiile pe care le adoptă în transpunerea prezentei directive nu pot fi eludate, ca urmare a modului în care sunt formulate contractele, în special prin integrarea tragerilor sau a contractelor de credit care intră în domeniul de aplicare a prezentei directive în contracte de credit al căror caracter sau scop ar face posibilă evitarea aplicării acestei directive.

(4) Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că consumatorii nu își pierd protecția acordată prin prezenta directivă datorită alegerii legii unui stat nemembru ca lege aplicabilă contractului, în cazul în care contractul de credit are o strânsă legătură cu teritoriul unuia sau al mai multor state membre.

PS: oare oferta creditelor de consum garantate ipotecar nu a fost o metodă de evitare a aplicării Directivei 2008/48/CE și deci contrară art. 22 alin. (3)?

Mihaela MAZILU-BABEL

 
Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la clauzele standard în contractele de credit”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cauza a fost radiată de pe rolul Curții de Justiție – a se vedea aici. (instanțele naționale se pricep să trimită cauze ca mai apoi să ceară radierea lor.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD