Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Secția pentru judecători a CSM despre atingerile aduse independenței judecătorilor
29.01.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Secția pentru judecători a CSM a dat publicității luni, 28 ianuarie, urmatorul comunicat: „”Evenimentele fără precedent, legate de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii din ultima perioadă, au suscitat şi suscită interesul mass – mediei.

Este dreptul opiniei publice de a fi informată cu privire la aceste evenimente ce prezintă un evident interes public. Iar mass – media este cel mai important vector de informare.

Dreptul de a primi şi comunica informaţii sau idei conturează dreptul fundamental la libertatea de exprimare, iar acest drept constituie unul din fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice. Acestea sunt cerinţele pluralismului, toleranţei şi spiritului deschis, în absenţa cărora nu există societate democratică.

De aceea, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază rolul esenţial al mass – mediei în informarea onestă, fără părtinire şi cu bună – credinţă a opiniei publice cu privire la evenimentele decizionale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale instanţelor din aceste săptămâni, lucru, de altfel, pe care Secţia îl apreciază la justa valoare, inclusiv în raport cu recentele evenimente legate de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, însă, Secţia de judecători nu poate să nu se declare îngrijorată de modul în care unii ziarişti, unii politicieni sau actori publici înţeleg să-şi exercite rolul esenţial de pază a democraţiei. Pot exista derapaje, din nefericire, care nu numai ca pot afecta independenţa justiţiei, dar aruncă umbre de îndoială asupra bunei credinţe a unor astfel alegaţii.

Secţia pentru judecători informează opinia publică că azi, 28 ianuarie 2013, a sesizat Inspecţia Judiciara – Direcţia de Inspecţie Judiciară pentru judecători pentru a constata dacă s-a adus atingere independenţei judecătorilor prin afirmaţiile din ultima vreme, prin unele din poziţiile publice făcute în spaţiul public, fie în mass–media de unii jurnalişti, fie de unii politicieni, fie de alţi actori publici.

Formularea unor acuzații de gravitate deosebită, lansate în spaţiul public, la adresa unor judecători sau instanţe judecătoreşti, poate fi de natură să inducă în opinia publică un sentiment de neîncredere în judecători și în sistemul judiciar în întregul său, iar Inspectia Judiciara, prin Direcţia pentru Judecători are obligaţia legală de a verifica dacă s-a încălcat independenţa judecătorilor în acord cu dispoziţiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004.”

 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti