Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Clarificări in domeniul contribuțiilor sociale pentru cazurile de mobilitate internațională


29 ianuarie 2013 | DELOITTE TAX
Secţiuni: Dreptul securitatii sociale, Fiscalitate, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 36 din data de 16 ianuarie 2013 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, precum si pentru reglementarea unor alte aspecte procedurale.

Inregistrarea persoanelor fizice rezidente si nerezidente
Rezidentii sau nerezidentii care obtin venituri salariale din strainatate au obligatia de a se inregistra pe baza urmatoarelor declaratii:
 Declaratia de inregistrare fiscala /mentiuni pentru persoane fizice romane (cod 020), pentru persoanele fizice care detin un Cod Numeric Personal sau
 Declaratia de inregistrare fiscala /mentiuni pentru persoane fizice straine (cod 030), pentru persoanele fizice care nu detin un Cod Numeric Personal.

Inregistrarea acordului privind declararea si plata contributiilor sociale obligatorii in cazul veniturior salariale obtinute pe teritoriul Romaniei de la angajatori cu sediul in state din afara Uniunii Europene/Elvetiei/SEE sau cu care Romania nu are incheiate conventii in domeniul asigurarilor sociale Obligatia inregistrarii acordului revine persoanelor fizice. Dosarul de inregistrare va cuprinde:
– copie a acordului
– varianta acordului tradusa in limba romana
– declaratia de inregistrare fiscala/mentiuni aplicabila Daca persoanele fizice nu incheie astfel de acorduri cu angajatorii lor din strainatate, acestia din urma au obligatia de a se inregistra prin imputernicit fiscal, de a depune lunar formularul 112 si de a achita contributiile sociale obligatorii.

Inregistrarea acordului privind declararea si plata contributiilor sociale obligatorii in cazul veniturilor salariale obtinute pe teritoriul Romaniei de la angajatori care au sediul in state din cadrul Uniunii Europene/Elvetiei/SEE sau cu care Romania a incheiat conventii in domeniul asigurarilor sociale Obligatia transmiterii acordului privind declararea si plata contributiilor sociale datorate in Romania revine angajatorului nerezident. Acesta transmite o copie a acordului insotita de traducerea in limba romana catre administratia finantelor publice unde persoana fizica este inregistrata. Angajatorul poate imputernici de asemenea persoana fizica in vederea depunerii acordului in numele sau.

Daca persoanele fizice nu incheie acorduri privind declararea si plata contributiilor sociale cu angajatorii lor din strainatate, acestia din urma au obligatia:
– de a se inregistra direct, prin declaratia de inregistrare 090 sau prin imputernicit fiscal
– a depune lunar formularul 112 si
– de a achita contributiile sociale obligatorii.

Alte aspecte:
Toate persoanele fizice rezidente sau nerezidente mentionate mai sus care, conform legislatiei in vigoare, datoreaza contributii sociale in Romania, au obligatia depunerii declaratiei 112 si completarii sectiunii corespunzatoare “impozitului pe veniturile din salarii”. Astfel, se elimina obligatia acestora de a depune formularul 224 privind veniturile salariale obtinute din strainatate.

Sunt mentionate elementele obligatorii care trebuie incluse in acordul privind declararea si plata contributiilor sociale, cum ar fi: codul CAEN al angajatorului din strainatate precum si categoria de conditii de munca in care se incadreaza.

Obligatiile de calcul, declarare si plata a contributiilor sociale obligatorii in Romania se mentin pe toata perioada specificata in acordul incheiat intre persoanele fizice si angajatorii lor.

Orice modificare sau incetare a activitatii se notifica organului fiscal competent prin depunerea fie a unui act aditional la acord sau a declaratiilor de mentiuni, cod 020, 030 sau 090, dupa caz.

DELOITTE TAX

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro