Clarificări in domeniul contribuțiilor sociale pentru cazurile de mobilitate internațională
29 ianuarie 2013 | DELOITTE TAX

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 36 din data de 16 ianuarie 2013 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, precum si pentru reglementarea unor alte aspecte procedurale.
Inregistrarea persoanelor fizice rezidente si nerezidente
Rezidentii sau nerezidentii care obtin venituri salariale din strainatate au obligatia de a se inregistra pe baza urmatoarelor declaratii:
Declaratia de inregistrare fiscala /mentiuni pentru persoane fizice romane (cod 020), pentru persoanele fizice care detin un Cod Numeric Personal sau
Declaratia de inregistrare fiscala /mentiuni pentru persoane fizice straine (cod 030), pentru persoanele fizice care nu detin un Cod Numeric Personal.
Inregistrarea acordului privind declararea si plata contributiilor sociale obligatorii in cazul veniturior salariale obtinute pe teritoriul Romaniei de la angajatori cu sediul in state din afara Uniunii Europene/Elvetiei/SEE sau cu care Romania nu are incheiate conventii in domeniul asigurarilor sociale Obligatia inregistrarii acordului revine persoanelor fizice. Dosarul de inregistrare va cuprinde:
– copie a acordului
– varianta acordului tradusa in limba romana
– declaratia de inregistrare fiscala/mentiuni aplicabila Daca persoanele fizice nu incheie astfel de acorduri cu angajatorii lor din strainatate, acestia din urma au obligatia de a se inregistra prin imputernicit fiscal, de a depune lunar formularul 112 si de a achita contributiile sociale obligatorii.
Inregistrarea acordului privind declararea si plata contributiilor sociale obligatorii in cazul veniturilor salariale obtinute pe teritoriul Romaniei de la angajatori care au sediul in state din cadrul Uniunii Europene/Elvetiei/SEE sau cu care Romania a incheiat conventii in domeniul asigurarilor sociale Obligatia transmiterii acordului privind declararea si plata contributiilor sociale datorate in Romania revine angajatorului nerezident. Acesta transmite o copie a acordului insotita de traducerea in limba romana catre administratia finantelor publice unde persoana fizica este inregistrata. Angajatorul poate imputernici de asemenea persoana fizica in vederea depunerii acordului in numele sau.
Daca persoanele fizice nu incheie acorduri privind declararea si plata contributiilor sociale cu angajatorii lor din strainatate, acestia din urma au obligatia:
– de a se inregistra direct, prin declaratia de inregistrare 090 sau prin imputernicit fiscal
– a depune lunar formularul 112 si
– de a achita contributiile sociale obligatorii.
Alte aspecte:
Toate persoanele fizice rezidente sau nerezidente mentionate mai sus care, conform legislatiei in vigoare, datoreaza contributii sociale in Romania, au obligatia depunerii declaratiei 112 si completarii sectiunii corespunzatoare “impozitului pe veniturile din salarii”. Astfel, se elimina obligatia acestora de a depune formularul 224 privind veniturile salariale obtinute din strainatate.
Sunt mentionate elementele obligatorii care trebuie incluse in acordul privind declararea si plata contributiilor sociale, cum ar fi: codul CAEN al angajatorului din strainatate precum si categoria de conditii de munca in care se incadreaza.
Obligatiile de calcul, declarare si plata a contributiilor sociale obligatorii in Romania se mentin pe toata perioada specificata in acordul incheiat intre persoanele fizice si angajatorii lor.
Orice modificare sau incetare a activitatii se notifica organului fiscal competent prin depunerea fie a unui act aditional la acord sau a declaratiilor de mentiuni, cod 020, 030 sau 090, dupa caz.