BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Lansarea cărţii „Reforma constituţională: analiză şi proiecţii” | Bogdan Dima, Elena Simina Tănăsescu
31.01.2013 | Dan Marculescu


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Fundaţia  Horia Rusu în colaborare cu Editura Universul Juridic anunţă lansarea cărţii „Reforma constituţională: analiză şi proiecţii” – coordonatori Bogdan Dima şi Elena Simina Tănăsescu. Evenimentul va avea loc la Jockey Club, strada Episcopiei nr. 9, la data de 06.02.2013, ora 17:30.

Volumul cuprinde Raportul „Comisiei pentru o nouă Constituţie” – proiect iniţiat de Fundaţie – şi este rezultatul a doi ani de cercetări, analize şi dezbateri publice cu privire la teme esenţiale vizate de reforma constituţională: sistemul de guvernare cel mai potrivit pentru România, raporturile de putere dintre Parlament, Guvern şi Preşedinte, structura organului legislativ, raporturile dintre puterea judecătorească şi celelalte doua puteri ale statului, structura Consiliului Superior al Magistraturii, rolul, atribuţiile Curţii Constituţionale şi procedura de numire a judecătorilor constituţionali s.a.

La dezbateri au participat politicieni, specialişti în drept, ştiinţe politice, reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, ai organizaţiilor neguvernamentale, jurnalişti. Proiectul Fundaţiei a reprezentat cel mai amplu proces de consultare publică iniţiat în ultimii ani cu privire la revizuirea Constituţiei şi suntem convinşi că rezultatul este un demers extrem de util din perspectiva noilor discuţii care privesc modificarea Legii fundamentale.

Volumul pe care îl prezentam publicului conţine ideile cele mai importante exprimate în cadrul dezbaterile publice organizate de Fundaţie. Totodată, prezintă numeroase soluţii concrete de modificare a Constituţiei, precum şi atenţionări cu privire la greşelile care pot apărea în condiţiile în care revizuirea Legii fundamentale nu va respecta principiile democraţiei consolidate de tip occidental.

 

Membrii Comisiei pentru o nouă Constituţie sunt specialişti în drept constituţional, drept internaţional şi ştiinţe politice:

– Prof. univ. dr. Daniel BARBU, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

– Conf. univ. dr. Valentin CONSTANTIN, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timişoara – s-a alăturat Comisiei pe 9 septembrie 2010;

– Drd. Bogdan DIMA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Conf. univ. dr. Manuel GUTAN, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – s-a alăturat Comisiei pe 2 iunie 2010;

– Drd. Roberta OGARU, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, cercetător Fundaţia  Horia Rusu;

– Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Dorina RUSU, preşedinte Fundaţia  Horia Rusu;

– Prof. univ. dr. Simina TĂNĂSESCU, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Dinu ZAMFIRESCU, vicepreşedinte Fundaţia Horia Rusu.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate