Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Lansarea cărţii „Reforma constituţională: analiză şi proiecţii” | Bogdan Dima, Elena Simina Tănăsescu
31.01.2013 | UNIVERSUL JURIDIC

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Fundaţia  Horia Rusu în colaborare cu Editura Universul Juridic anunţă lansarea cărţii „Reforma constituţională: analiză şi proiecţii” – coordonatori Bogdan Dima şi Elena Simina Tănăsescu. Evenimentul va avea loc la Jockey Club, strada Episcopiei nr. 9, la data de 06.02.2013, ora 17:30.

Volumul cuprinde Raportul „Comisiei pentru o nouă Constituţie” – proiect iniţiat de Fundaţie – şi este rezultatul a doi ani de cercetări, analize şi dezbateri publice cu privire la teme esenţiale vizate de reforma constituţională: sistemul de guvernare cel mai potrivit pentru România, raporturile de putere dintre Parlament, Guvern şi Preşedinte, structura organului legislativ, raporturile dintre puterea judecătorească şi celelalte doua puteri ale statului, structura Consiliului Superior al Magistraturii, rolul, atribuţiile Curţii Constituţionale şi procedura de numire a judecătorilor constituţionali s.a.

La dezbateri au participat politicieni, specialişti în drept, ştiinţe politice, reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, ai organizaţiilor neguvernamentale, jurnalişti. Proiectul Fundaţiei a reprezentat cel mai amplu proces de consultare publică iniţiat în ultimii ani cu privire la revizuirea Constituţiei şi suntem convinşi că rezultatul este un demers extrem de util din perspectiva noilor discuţii care privesc modificarea Legii fundamentale.

Volumul pe care îl prezentam publicului conţine ideile cele mai importante exprimate în cadrul dezbaterile publice organizate de Fundaţie. Totodată, prezintă numeroase soluţii concrete de modificare a Constituţiei, precum şi atenţionări cu privire la greşelile care pot apărea în condiţiile în care revizuirea Legii fundamentale nu va respecta principiile democraţiei consolidate de tip occidental.

 

Membrii Comisiei pentru o nouă Constituţie sunt specialişti în drept constituţional, drept internaţional şi ştiinţe politice:

– Prof. univ. dr. Daniel BARBU, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

– Conf. univ. dr. Valentin CONSTANTIN, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timişoara – s-a alăturat Comisiei pe 9 septembrie 2010;

– Drd. Bogdan DIMA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Conf. univ. dr. Manuel GUTAN, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – s-a alăturat Comisiei pe 2 iunie 2010;

– Drd. Roberta OGARU, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, cercetător Fundaţia  Horia Rusu;

– Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Dorina RUSU, preşedinte Fundaţia  Horia Rusu;

– Prof. univ. dr. Simina TĂNĂSESCU, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;

– Dinu ZAMFIRESCU, vicepreşedinte Fundaţia Horia Rusu.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti