Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Impozitul de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, de la opţional la obligatoriu
31.01.2013 | Ramona MOISA

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Printre modificările aduse Codului Fiscal începând cu 1 februarie 2013 se numără şi cele privind condițiile de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Astfel, dacă până acum acest sistem de impozitare era un sistem opțional, microîntreprinderile putând alege să plătească un impozit de 3% pe venit, în locul celui de 16% pe profit pe care îl plătesc toate companiile, începând cu data de 1 februarie 2013 acest sistem de impozitare va fi obligatoriu pentru toate societăţile cu capital privat.

Anterior, mecanismul se putea aplica de societățile care îndeplineau anumite condiții, printre care un număr de salariați cuprins între 1 și 9 inclusiv, realizarea de venituri sub plafonul de 100.000 euro în domenii de activitate diferite de domeniul bancar, al asigurărilor, reasigurărilor, al pieţei de capital, precum și al jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului. Începând cu luna viitoare, impozitarea se va aplica microîntreprinderilor cu venituri de până la 65.000 euro, indiferent de numărul de salariaţi, condiţie eliminată prin noile prevederi. Alt element de noutate şi de impact este că persoanele juridice nou înființate sunt obligate să plătească impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând chiar cu primul an fiscal.

Prin introducerea obligativităţii impozitării veniturilor realizate de microîntreprinderi, autoritățile urmăresc suplimentarea sumelor ce urmează a fi colectate la bugetul de stat. Astfel, prin includerea în categoria contribuabililor plătitori de impozite și a acelora care înregistrează pierderi, se estimează un impact bugetar de circa 457 milioane lei.

Măsura vine în avantajul societăților cu marje mari de profitabilitate, cum ar fi companiile din servicii, IT și comerț, ce realizează venituri de maxim 65.000 euro. Acestea vor plăti un impozit mai mic și, de asemenea, nu vor trebui să aloce atât de multe resurse pentru determinarea impozitului de plătit (întocmirea de evidențe fiscale, analiza tratamentului veniturilor și cheltuielilor, etc). În plus, fiind un impozit mai ușor de calculat, riscul de dobânzi și penalități de întârziere ce pot apărea în eventualitatea unor controverse cu ocazia inspecțiilor fiscale este diminuat.

Dezavantajate vor fi societățile aflate pe pierdere, dar care realizează venituri sub plafonul de 65.000 euro, precum şi cele nou înfiinţate, care vor plăti impozitul de 3% pe venituri încă din primul an de activitate. Acest impozit de până la maxim 1.950 euro nu va putea fi recuperat niciodată de aceste companii.

În plus, o problemă neclarificată de noul mecanism este cea a preluării pierderii fiscale. Strict din perspectiva aspectelor declarative s-ar părea că societățile nou înființate care nu realizează profit în primul an, dar realizează venituri sub limita de 65.000 euro nu vor putea să-și recupereze pierderea fiscală din anul respectiv, aspect ce ar crea un dezavantaj și o discriminare a contribuabililor nou înființați față de alţi contribuabili.

Ramona MOISA
Tax Manager, Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti