Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați

Decizie interpretativă a UNBR ref. situaţia cererilor pentru dobândirea, fără examen a titlului de avocat definitiv a avocaţilor stagiari intraţi în profesie anterior sau ulterior intrării în vigoare a prevederilor art. 20 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 51/1995

31 ianuarie 2013 | JURIDICE.ro

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii Decizia nr. 557/15.12.2012 (cu caracter interpretativ) despre aplicarea corecta a prevederilor articolului 20 alin (5) si (6) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata.

A. Precizari prealabile

Interpretarea acestui text, introdus prin Legea nr. 270 din 28.12.2010, de modificare si completare a Legii nr. 51/1995, apare ca fiind necesara, pentru a clarifica situatia cererilor pentru dobandirea, fara examen a titlului de avocat definitiv a avocatilor stagiari intrati in profesie anterior sau ulterior intrarii in vigoare a prevederilor art. 20 alin. (5) si (6) din Legea nr. 51/1995, care indeplinesc si conditiile stabilite in acestea, inclusiv pentru a evita situatia unei jurisprudente diferite a barourilor in solutionarea cererilor de aplicare a acestor prevederi

Facem precizarea ca exista deja cereri in acest sens. De exemplu, un avocat stagiar din cadrul Baroului Bucuresti, care a promovat examenul de primire in profesie in sesiunea septembrie 2009, a solicitat aplicarea prevederilor sus-mentionate si „recunoasterea” calitatii de avocat definitiv, Baroul Bucuresti respingand cererea in cauza.

B. Texte legale si statutare incidente

Art. 20 alin. (5) si (6) din Legea 51/1995, republicata:

(5) Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.

(6) Dispozitiile alin. (5) se aplica si persoanelor care au promovat examenul de intrare in profesia de avocat si care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ timp de 5 ani neintrerupti.

Art. 294 alin. (1) si (2) din Statutul profesiei de avocat:

(1) Persoana care a promovat examenul de primire in profesia de avocat, organizat pentru persoanele care nu solicita calitatea de avocat sta­giar, si care anterior primirii in profesie a fost definitivata, prin exa­men, in functia juridica de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, pe care a exercitat-o timp de 5 ani mai inainte de data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat, dobandeste cali­tatea de avocat definitiv fara sustinerea examenului de definitivare pre­vazut la art. 20 alin. (1) din Lege.

(2) In baza dispozitiilor art. 20 alin. (6) din Lege, are dreptul prevazut la alin. (1) si persoana care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care timp de 5 ani neintrerupti a indeplinit functii de specialitate juridica, prevazute ca atare in organigrama Parlamentului, Adminis­tratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Popo­rului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ.

C. Expunerea situatiei de fapt

In procesul interpretarii si aplicarii textelor legale sus-mentionate, referitor la avocatii stagiari care indeplinesc conditiile din dispozitiile in cauza,  pot aparea urmatoarele situatii:

1. cereri ale persoanelor care au promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010;

2. cereri ale persoanelor care au promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010.

 

1. Cererile persoanelor care au promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010;

In aceasta situatie, se pot ivi 2 cazuri:

a) avocatul stagiar care a fost respins sau care nu s-a prezentat la 3 sesiuni ale examenului de definitivat/absolvire a INPPA

In acest caz, persoana nu se poate prevala de dispozitiile sus-mentionate deoarece pentru ea acestea au caracter retroactiv, neaflandu-ne intr-o situatie in curs de desfasurare, ci dimpotriva aceasta a luat sfarsit odata cu respingerea sau neparticiparea pentru a 3-a oara la examenul de definitivat/absolvire a INPPA, conform art. 18 alin. (6) din Legea nr. 51/1995. Ca urmare, orice cerere de acest fel urmeaza sa fie respinsa ca inadmisibila.

b) avocatul stagiar care se afla in desfasurarea stagiului

In acest caz apreciem ca suntem in prezenta unui raport juridic in curs de desfasurare si se pot aplica dispozitiile legale analizate, fara a fi vorba despre o aplicare cu caracter retroactiv. Fara indoiala, aplicarea acestor dispozitii mai favorabile ar crea o situatie discriminatorie fata de persoanele care au sustinut examenul de definitivare/absolvire a INPPA, cu un caracter diferit si mai dificil decat cel de intrare in profesie ca avocat stagiar (in special fata de cele care nu au promovat acest examen). Apreciem ca pentru clarificarea situatiei se impune legiferarea unui termen de decadere in care aceste persoane sa solicite aplicarea prevederilor in cauza, urmand ca la expirarea sa, orice cerere sa fie respinsa ca inadmisibila.

2. Cererile persoanelor care au promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010.

In acest caz, avand in vedere ca persoana in cauza cunostea sau trebuia sa cunoasca prevederile sus-mentionate, aceasta a facut o optiune pentru participarea la un anumit proces de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv. Ca urmare, daca persoana care indeplinea conditiile sa participe la examenul de intrare in profesie ca avocat definitiv a optat pentru participarea la examenul de primire in profesie ca avocat stagiar, nu mai poate ulterior sa se prevaleze de dispozitiile art. 20 alin. (5) si (6), deoarece astfel, s-ar crea o situatie discriminatorie fata de persoanele care au sustinut examenul de definitivare/absolvire a INPPA (in special fata de cele care nu au promovat acest examen). In plus, art. 294 din statutul profesiei, restrange aplicarea prevederilor in cauza doar la situatia persoanelor care au promovat examenul de primire in profesie, „organizat pentru persoanele care nu solicita calitatea de avocat stagiar”. Deci, orice cerere a unei astfel de persoane in sensul aplicarii prevederilor in cauza trebuie respinsa ca inadmisibila.

D. Concluzii

Astfel, prevederile art. 20 alin. (5) si (6) din Legea nr. 51/1995, republicata, astfel cum au fost modificate si completate de Legea nr. 270/2010 nu se pot aplica in urmatoarele cazuri:

1. situatia persoanei care a promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010 si  care a fost respinsa sau care nu s-a prezentat la 3 sesiuni ale examenului de definitivat/absolvire a INPPA;

2. persoana care a promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010.

Pe de alta parte, aceste prevederi se vor aplica in cazul persoanei care a promovat examenul primire in profesie ca avocat stagiar anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/28.12.2010 si se afla in derularea stagiului. In acest caz, insa, pentru clarificarea situatiei, se impune legiferarea unui termen de decadere in care persoana in cauza sa solicite aplicarea prevederilor in cauza.

P R E S E D I N T E
Av. dr. Gheorghe FLOREA

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership