« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

OUG privind intrarea în vigoare a NCPC, publicată în Monitorul Oficial
01.02.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 68 din data de 31 ianuarie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Ordonanta de urgenta amana intrarea in vigoare a Legii nr. 134/2010 privind noul Cod de procedura civila pana la data de 15 februarie 2013.
In expunerea de motive se arata ca aceasta amanare se impune pentru ca Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila sa intre in vigoare concomitent cu dispozitiile noului Cod de procedura civila

Alte prevederi ale ordonantei de urgenta:

Se introduce in cuprinsul Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, prevederea ca hotararea prin care instanta constata existenta clauzelor abuzive in contract  si aplica amenda contraventionala este supusa numai apelului. Aceasta prevedere se aplica in procesele incepute in perioada 15 februarie 2013-30 iunie 2013.

Se abroga prevederile art. 1 pct. 11 si art. 299 alin. 11 din Codul de procedura civila, a caror neconstitutionalitate a fost constatata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 967/2012.
(Art. 1 pct. 11: Judecatoriile judeca in prima si ultima instanta, procesele si cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2.000 lei inclusiv)
(Art. 299 alin. 11: Nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 1 pct. 11)

Se abroga si din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (NCPC) dispozitiile care stabileau ca judecatoriile judeca in prima si ultima instanta, cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2.000 lei inclusiv.

Ordonanta de urgenta aduce si modificari Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, stabilind ca dispozitiile referitoare la la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata ca urmare a neparticiparii la sedinta de informare se vor aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.

Ordonanta stabileste  urmatoarele termene pentru intrarea in vigoare a:
– sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila;
– sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: C. administrativ, C. contravențional, Drept civil, Lege 9, Procedură civilă, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD