Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu | 

Sancțiuni privind obligativitatea în mediere
05.02.2013 | Ilie DORIN

Sedinta de informare privind medierea a fost instituita de legiuitor ca masura de degrevare a instantelor judecatoresti, deoarece mare parte a cetatenilor, printre care chiar practicieni ai dreptului, nu au cunostiinta despre beneficiile reale ale acestei proceduri, despre rolul partilor in procesul de mediere, si despre rolul mediatorului.

In acest moment norme referitoare la obligativitatea parcurgerii sedintei de informare (Sedinta de PreMediere – n.n.) se gasesc atat in Legea medierii actualizata, cat si in Noul cod de procedura civila. Fiind doua acte normative distincte si independente, normele continute de aceste acte sunt distincte si independente, Legea Medieii necuprinzand norme auxiliare sau dependente celor din NCPC.

Astfel, modificarile aduse prin OUG nr. 4/2013 la Legea Medierii vizeaza in mod direct obligativitatea sedintei de informare in mediere. Mai exact, sedinta de informare privind medierea devine obligatorie de la data de 15.02.2013 insa nu exista sanctiune la aceasta obligatie decat incepand cu data de 01.08.2013 – data care aduce ca si sanctiune pentru ne-parcurgerea sedintei de premediere (informare privind mediere) inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata a cererilor depuse dupa acesta data. In perioada 15.02 si 01.08.2013 sedinta de informare privind medierea va fi obligatorie insa nu va putea fi sanctionata decat dupa data de 01.08.2013. Cu alte cuvinte procesele pe rolul instantelor, cat si cele care se deschid pana in 01.08 vor trebui ca pana la aceasta data sa parcurga sedinta de informare privind medierea, pentru ca la termenele de dupa 01.08.2013 sa nu li se amane cauza pentru ne-parcurgerea sedintei de informare. Consider ca aceasta perioada de tranzitie de la obligativitate fara sanctiune – la obligativitate cu sanctiune este adoptata pentru a nu congestiona activitatea mediatorilor, de asemenea, este o perioada lasata la dispozitia mediatorilor pentru perfectionare, pentru organizare in birouri intr-un numar mai consistent, pentru a putea prelua toate solicitarile de premediere. Aceasta perioada este si pentru ca dosarele de pe rolul instantelor sa parcurga sedinta de informare benevol, pentru a nu risca amanari dupa data de 01.08.2013. Dupa data de 01.08.2013, cererile de deschidere a unui proces  judiciar vor fi inadmisibile fara dovada parcurgerii sedintei de premediere, iar cererile de pe rolul instantelor (deci introduse si in aceasta perioada de 15.02.2013 – 01.08.2013) vor fi suspendate pana la dovada participarii la sedinta de informare. Asadar sanctiunea nu este in aceasta perioada anulata, ci este amanata, pentru ca in aceste luni de zile partile sa treaca pe la mediator si sa incerce medierea pentru a nu suferi o amanare a termenului dupa data de 01.08, cand judecatorul va trebui sa aiba in dosarul cauzei un CERTIFICAT DE INFORMARE privind medierea, emis de un mediator autorizat. In aceasta perioada tranzitorie partile cu procese pe rol sau care deschid un proces vor trebuie sa parcurga o sedinta de premediere, sanctiunea intervenind in aceste cazuri dupa data de 01.08.

Tot OUG nr. 4/2013 mentioneaza ca data de intrare in vigoare a NCPC data de 15.02.2013. NCPC contine anumite norme privind medierea. Printre acestea mentioneaza medierea ca principiu al procesului civil, mentioneaza acordul de mediere ca un act asimilat tranzactiei care poate fi supus incuviintarii prin procedura de urgenta. Cat despre sedinta din informare privind medierea, NCPC face referire la acest aspect si enunta ca in baza rolului activ al judecatorului acesta este obligat ca pe intreg parcursul procesului civil sa determine partile spre o solutionare amiabila, spre stingerea procesului civil prin impacare, recomandandu-le medierea. Judecatorul le recomanda partilor medierea in baza principiilor rolului activ si in baza noului principiu al procesului civil de determinare a partilor sa solutioneze ele insele litigiul, amiabil, prin mediere (art. 21 NCPC). In timpul procesului civil, daca partile, la recomandarea judecatorului, au acceptat sa mearga la mediator pentru a parcurge sedinta de informare, si in termentul dat de judecator nu s-au prezentat la mediator pentru informare, partea in culpa este amendata cu o amenda de la 100-1000 lei (art. 187 NCPC). Asadar daca partile au spus in fata judecatorului ca merg sa parcurga sedinta de informare privind medierea, si nu au facut acest lucru sunt pasibile de amenda, sunt considerate de reacredinta si doresc doar tergiversarea sau ingreunarea procesului. Intregul articol 187 NCPC face referire la acest tip de acte de rea-credinta savarsite in timpul procesului de parti.

Nu se poate incrucisa sanctiunea ce consta in amenda judiciara data de judecator partii care a acceptat, benevol, printr-un angajament judiciar sa parcurga sedinta de informare privind medierea, si nu si-a respectat acest angajament- sanctiune distincta si independenta prevazuta de NCPC, cu sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata sanctiune deasemeni distincta si independenta prevazuta in Legea Medierii. Desi au acelasi obiect – sedinta de informare, cele doua sanctiuni au cadre diferite de aplicare. Legea Medieri obliga general, art. 187 NCPC obliga particular, pe cel care s-a angajat sa parcurga sedinta de informare. Sanctiunea introdusa de art. 2 din Legea Medierii este inadmisibilitatea tuturor cererilor de deschidere a unui proces judiciar, sanctiunea introdusa de art. 187 NCPC este amenda pe care o aplica judecatorul partii de rea-credinta dintr-un anume proces.

Dorin ILIE
Mediator


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Sancțiuni privind obligativitatea în mediere”

  1. Alexandra IONESCU spune:

    Dar ce se intampla in cazul in care una dintre parti refuza sa participe la sedinta de informare? In acest caz poate fi emis Certificatul de informare doar pentru partea care a participat la sedinta de informare?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.