« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Condiţiile rezoluţiunii unui antecontract de vânzare-cumpărare
05.02.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile


JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru rezoluţiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la un imobil, în condiţiile în care, reclamantul cumpărător nu a dovedit că şi-a executat sau este gata să-şi execute propria obligaţie de a achita integral preţul imobilul, iar, din probele administrate în cauză, nu a fost dovedită culpa pârâtului în îndeplinirea obligaţiei de finalizare a edificării imobilului. Astfel, antecontractul încheiat între cele două părţi a avut ca obiect vânzarea unui apartament situat într-un bloc ce urma să fie edificat pe terenul proprietate a vânzătoarei, cumpărătorul achitând avansul convenit. În speţă, Înalta Curte a reţinut că reclamantul nu era gata să achite integral preţul apartamentului, situaţie care rezultă din solicitările acestuia de modificare a antecontractului încheiat, fie prin reducerea preţului, fie prin vânzarea unui alt apartament. Înalta Curte a mai reţinut că depăşirea termenului convenit pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare nu a fost demonstrată, în lipsa unei încheieri de certificare de fapte, din care să rezulte că reclamantul s-a prezentat la notariat, în vederea autentificării contractului, iar cealaltă parte ar fi refuzat. De asemenea, în speţă reclamantul nu a făcut dovada că apartamentul în cauză nu a fost finalizat, în condiţiile în care pentru imobilul respectiv exista documentaţie cadastrală şi extras de carte funciară, precum şi procesul-verbal de racordare la utilităţi. (Decizia nr. 2301 din 4 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţi având ca obiect rezoluţiune antecontract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD