Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

NNDKP – o nouă victorie pentru BCR


04.02.2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Banking, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a semnalat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a rejudecat şi respins recursul unui client al Băncii Comerciale Române. Astfel a fost infirmat singurul dosar (cazul doamnei Steluţa Vodă) în care  instanţa supremă intervenise într-un contract de credit,  modificase  dobânda stabilită iniţial de părţi şi o înlocuise cu formula Euribor + 1,5%.

În acest mod au fost confirmate hotărârile Tribunalului şi Curţii de Apel Mureş, prin care cererea de chemare în judecată fusese respinsă ca neîntemeiată.

Hotărârea instanţei supreme confirmă soluţiile  anterioare în care s-a decis că dobânda de referinţă variabilă a băncii şi indicele Euribor nu sunt identice. De asemenea a arătat că nu există un temei legal care să permită determinarea nivelului dobânzii contractuale potrivit unei formule de calcul în care dobânda de referinţă a băncii să fie înlocuită cu indicele Euribor, păstrându-se marja fixă din contractul iniţial.

Aceasta este o nouă soluţie care atestă conduita corepunzătoare a băncii  cu privire la valabilitatea contractelor de credit şi la modalitatea de stabilire a dobânzii.

Ana Diculescu-Şova, Partener Senior NNDKP: „Înalta Curte a descifrat corect dreptul aplicabil şi principiile dreptului comun prin raportare la regulile de excepţie specifice dreptului consumatorului – niciodată opuse în esenţa lor celor dintâi – şi a recunoscut preeminenţa dreptului în faţa emoţiilor şi intereselor nelegitime. Înalta Curte a respectat principiul procedural al  purităţii acţiunii şi a sancţionat incorectitudinea cocontractantului-reclamant – în cauza dedusă judecăţii – iar la nivel atitudinal a rămas consecventă practicii judiciare pe care a creat-o.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro