Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Caracterul nedeductibil al cheltuielilor care nu au profitat societăţii, ci asociatului unic
07.02.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cele efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, neavând acest caracter cheltuielile cu serviciile pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în vederea desfăşurării activităţii. În speţă, faţă de lipsa legăturii cu obiectul de activitate al societăţii, au fost considerate de instanţă ca nedeductibile cheltuielile cu cazarea, achiziţiile de confecţii, textile, decoraţiuni, tablouri, lenjerie, draperii, cuverturi, vase decorative, lucrări de construcţii, obiecte de  inventar, care  nu erau aferente  activităţii economice a societăţii, ci au fost utilizate de asociatul unic al societăţii, fiind astfel justificată tratarea lor ca dividende pentru care se datorează impozitul aferent. De asemenea, au mai fost considerate ca nedeductibile cheltuielile cu amenajarea grădinii de la sediul societăţii, în raport de obiectul de activitate al firmei, cel de consultanţă, cheltuielile de transport şi de închiriere autoturism (societatea avea un număr de 5 autoturisme şi doar 4 persoane care le  utilizau), precum şi serviciile de consultanţă prestate de o firmă elveţiană în baza unui contract încheiat anterior datei la are a fost înfiinţată această firmă. (Decizia nr. 3253 din data de 27 iunie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere emisă de ANAF)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti