Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noi modificări legislative de natură financiar-fiscală


7 februarie 2013 | Simona CHIRICĂ, Simona CHIRICĂ, Madalina MITAN, Amalia SURUGIU
Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ordonanța de urgență nr. 8/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale (publicată în Monitorul Oficial nr. 54/23.01.2013) intră în vigoare începând cu 1 februarie 2013. OUG 8 introduce o serie de modificări și completări importante în legislația fiscală. În continuare, vom prezenta câteva din noutățile relevante în materia impozitării directe și a asigurărilor sociale:

Noi reguli generale

Autoritățile fiscale pot refuza aplicarea prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri în cazul tranzacțiilor artificiale. Tranzacțiile artificiale se definesc ca fiind acele tranzacții fără conținut economic și care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obișnuite, scopul esențial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obține avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.

Se consideră venituri obținute din România și veniturile rezultate din servicii prestate în afara României.

Impozitul pe profit

Contribuabilii trebuie să înregistreze în registrul de evidență fiscală toate veniturile realizate în cursul unui an fiscal precum și toate cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri (anterior aceste prevederi erau cuprinse în norma metodologică de aplicare a Codului Fiscal).

Cheltuielile de cercetare dezvoltare sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în proporție de 50% (anterior 20%). De asemenea, se aduc o serie de clarificări suplimentare în ceea ce privește activitățile de cercetare dezvoltare cărora li se aplică deducerea de 50%.

Se exclud de la deductibilitate pentru calculul impozitului pe profit cheltuielile înregistrate în evidența contabilă legate de fapte de corupție. De asemenea, devin nedeductibile toate tipurile de penalități datorate autorităților publice, indiferent dacă acestea sunt sau nu penalități de întârziere. Nu sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile cu dobânzile aferente contractelor cu plată amânată pentru achiziția de mijloace fixe.

Se introduc în categoria mijloacelor fixe amortizabile, investițiile efectuate și la mijloacele fixe ce fac obiectul contractelor de asociere în participațiune precum și activele biologice, înregistrate de contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară.

Cheltuielile cu amortizarea fiscală pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, din categoria M1 sunt deductibile în limita a 1.500 lei/ lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se mai aplică amortizarea în funcție de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcționare.

Impozitul pe venit

Potrivit noilor reglementări va fi considerat venit de natură salarială și, drept urmare, va face obiectul veniturilor impozabile indemnizația primită de angajați pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în țară și în străinătate în interes de serviciu pentru partea care depășește 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din instituțiile publice.

În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferențe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile, impozitul pe venit se calculează și se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății pentru veniturile realizate în afara funcției de bază, și se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.

Se adaugă în categoria veniturilor impozabile cu procentul de 16%, veniturile din silvicultură și piscicultură. Pentru aceste tipuri de venituri se vor aplica regulile de impunere a veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Definiția veniturilor din activități agricole a fost extinsă și include de asemenea creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Societățile a căror cifră de afaceri nu depășește 65.000 EUR sunt obligate să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

A fost eliminată condiția privind existența unui număr de salariați cuprins între 1 și 9 dintre condițiile cumulative pentru calificarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere.

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit care îndeplinesc noile condiții pentru a fi calificate microîntreprinderi sunt obligate la plata impozitului pe veniturile obținute începând cu 1 februarie 2013, având obligația de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen, se va depune și declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013.

Persoanele juridice române, nou înființate, al căror capital social este deținut de persoane, altele decât statul și autoritățile locale, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal.

Nu sunt obligate, dar pot opta pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul bancar, asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii, precum și cele care desfășoară activități în domeniile jocurilor de noroc, consultanței și managementului.

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți

Sunt considerate venituri impozabile în România și veniturile din serviciile prestate în afara României, exclusiv transportul internațional și prestările de servicii accesorii acestui transport.

S-a abrogat impozitarea cu 10% a veniturilor din dobânzi și redevențe pentru persoanele nerezidente, aplicabilă în perioada de tranziție de la data aderării României la Uniunea Europeană și până la data de 31 decembrie 2010.

Cu anumite excepții, cota de impunere aplicabilă veniturilor impozabile obținute din România de nerezidenți este de 50% dacă veniturile respective sunt plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații.

Contribuții sociale

Tot începând cu data de 1 februarie 2013, indemnizațiile de delegare și detașare în altă localitate, în țară și în străinătate care depășesc limita a 2,5 nivelul stabilit pentru instituții publice (respectiv de 13 lei cât este în prezent în caz de delegare sau detașare în țară) se includ în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, dar doar pentru partea care depășește această limită.
Taxe locale

Autoritățile administrației publice locale care au înregistrat arierate la data de 31 decembrie 2013 vor majora nivelul impozitelor și taxelor locale, al taxelor asimilate acestora precum și amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

Persoanele fizice care achitat deja impozitele și taxele locale pentru anul 2013 și care achită integral diferențele rezultate din mărirea impozitelor și taxelor locale până la data de 30 septembrie 2013 vor beneficia totuși de reducerea pentru plata cu anticipație a impozitelor și taxelor locale.

Majorarea salariului minim pe economie

Începând cu data de 1 februarie 2013 se va majora și valoarea salariului de bază minim brut pe țară. Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr. 23/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, majorarea se va face în două etape: de la 1 februarie 2013 salariul minim va crește de la suma de 700 lei la suma de 750 lei (pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră), iar de la 1 iulie 2013, salariul minim va fi de 800 lei (pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră).

dr. Simona CHIRICĂ, Partener
Madalina MITAN, avocat colaborator
Amalia SURUGIU, avocat colaborator SCHOENHERR

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro