Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Secţia pentru judecători a CSM despre Raportul MCV
07.02.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marţi, 5 februarie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de conţinutul Raportului Comisiei Europene şi consideră că acesta reprezintă o constatare obiectivă a evoluţiilor de anul trecut din sistemul judiciar românesc în general şi din activitatea CSM, în special, cu următoarele precizări:
– Raportul conţine două părţi distincte: una care analizează evoluţiile la nivel politic în România de la precedentul raport din iulie 2012 şi o a doua care se referă sumar la actualizarea obiectivelor de referinţă din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare instituit în 2007.
– În acord cu Comisia, Secția pentru Judecători subliniază că este necesar un acord general al membrilor clasei politice de a se abține de la criticarea hotărârilor judecătorești, de la subminarea credibilității magistraților sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora. Secția ia act de aprecierile favorabile din raport referitoare la activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție.
– Secţia aminteşte că un moment important în anul 2013 pentru demonstrarea capacităţii Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta numiri transparente şi obiective în funcţiile de conducere de la vârful sistemului judiciar este, pe lângă numirile restante la vârful conducerii parchetelor, numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
– Cu privire la presiunile exercitate de mijloacele de informare în masă reţinute in Raport, Secţia ţine să amintească existenţa unor campanii media recente îndreptate împotriva instanţelor judecătoreşti constituite în adunările generale, precum şi a unor conducători de instanţe.
– Secţia pentru Judecători consideră că publicarea hotărârilor instanţelor judecătoreşti pe internet constituie pe lângă o sursă de informare pentru judecători şi un instrument pentru corecta punere în aplicare a noilor prevederi din codurile de procedură referitoare la unificarea practicii judiciare prin intermediul întrebării preliminare. Proiectul Jurindex a fost reorganizat în Institutul pentru Informare Juridică – Romanian Legal Institute Information (RoLII).
– Secția consideră că este într-adevăr important ca procesul de reformă constituțională să se deruleze în condiții de respectare deplină a valorilor fundamentale, garantând inclusiv independența și stabilitatea instituțiilor judiciare.
– Față de presiunea excesivă a volumului de muncă asupra instanțelor, există preocupări permanente la nivelul CSM pentru restructurarea instanțelor, pentru reechilibrarea sarcinii de lucru și a numărului de angajați.
– Secţia pentru Judecători consideră obligatorie crearea unui grup de largă reprezentare care sa monitorizeze reforma judiciară.

De asemenea, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru o analiză completă cu privire la concluziile RAPORTULUI COMISIEI EUROPENE CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIU asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat la 30 ianuarie 2013, cu luarea în considerare a analizei preliminare din data de 30 ianuarie 2013 şi a punctului de vedere al Secţiei pentru judecători, adoptat în şedinţa din data de 5 februarie 2013.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.