Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Accesarea documentelor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
12.02.2013 | Adina-Elena OPREA

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 38 din 9 februarie 2013 a fost publicată DECIZIA CURȚII DE JUSTIȚIE din 11 decembrie 2012 privind accesul publicului la documentele deținute de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în exercitarea funcțiilor sale administrative.

Decizia vizează toate documentele deţinute de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, adică acele documente primite sau aflate în posesia acesteia, în cadrul exercitării funcţiilor sale administrative. Această decizie nu aduce atingere dreptului de acces al publicului la documentele Curţii de Justiţie a UE, întrucât art. 2 recunoaşte dreptul oricărui cetățean al Uniunii Europene  și al oricărei persoană fizice sau juridice având reședința sau sediul statutar într-un stat membru de a accesa documentele Curții de Justiție a Uniunii Europene. De acelaşi drept se bucură şi orice persoană fizică sau juridică care nu are reşedinţă sau sediul statutar într-un stat membru.

În anumite situaţii de excepţie, Curtea de Justiţie a UE poate respinge cererile de acces la un document în situaţia în care divulgarea conţinutului acestuia ar putea aduce atingere  protecţiei interesului public, vieţii private şi integrităţii individului, intereselor comerciale ale unei persoane fizice sau juridice, procedurilor judiciare şi consultanţei juridice, obiectivelor activităților de inspecție, de anchetă și de audit. Accesul la documentele menţionate poate fi restricţionat în cazul în care conţinutul documentului ar aduce o gravă atingere procesului decizional al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Toate aceste excepţii se aplică doar în perioada în care protecția se justifică prin conținutul documentului sau într-un termen de cel mult 30 de ani, putând depăşi această perioadă pentru acele excepţii care privesc viaţa privată sau interesele comerciale.

Accesul la un document al Curţii de Justiţie a UE presupune realizarea unei cereri de acces, conform formularului disponibil pe pagina de internet a Curţii de Justiţie a UE, iar solicitantul nu este obligat să-şi motiveze cererea.

Autoritatea abilitată să soluţioneze cererile iniţiale de acces este directorul general în subordinea căruia se află serviciul care deține documentul solicitat. În cazul în care documentul solicitat este deținut de grefa Curții de Justiție, de grefa Tribunalului sau de grefa Tribunalului Funcției Publice a Uniunii Europene, autoritățile abilitate sunt grefierul adjunct al Curții de Justiție, grefierul adjunct al Tribunalului și, respectiv, administratorul din cadrul grefei Tribunalului Funcției Publice a Uniunii Europene cu cea mai mare vechime în funcție.

În privinţa documentelor terţilor Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu permite accesul la un document al unui terţ, decât cu acordul acestuia.

De asemenea, solicitarea presupune plata unei redevenţe pentru realizarea copiilor documentelor solicitate şi pentru trimiterea acestora. În schimb, atunci când documentele sunt consultate la faţa locului sau când numărul copiilor nu depăşesc 20 de pagini A4, regula este gratuitatea.

Decizia a fost adoptată la Luxemburg la 11 decembrie 2012 şi  intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.