Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Suspendarea procesului civil de către judecător pentru neparcurgerea sedinței de informare privind medierea
12.02.2013 | Ilie DORIN

Obligativitatea parcurgerii unei sedinte de informare privind medierea de catre partile unui litigiu intra in vigoare incepand cu 15.02.2013.

Sedinta de informare privind medierea este dispusa justitiabililor de catre legiuitor in „vederea solutionarii prin mediere” a litigiilor acestora. Sedinta de informare este gratuita pentru parti deoarece se desfasoara in afara procesului de mediere propriu-zis. Mediatorul poate percepe onorariu doar pentru activitatea din procesul de mediere, proces care incepe in toate cazurile dupa parcurgerea sedintei de informare, moment in care partile decid daca aleg medierea, in caz afirmativ semnandu-se contractul de mediere, in caz contrar dand partilor un Certificat de Informare.

In cadrul sedintei de pregatire a medierii, mediatorul explica partilor ce inseamna in fapt procesul de mediere, rolul partilor, rolul mediatorului, avantajele si beneficiile medierii in cazul lor, valoarea juridica a acordului de mediere in cazul ajungerii la o solutie, regulile de procedura in mediere, principiile fundamentale in mediere. Toate aceste aspecte au loc in urma si in baza unei analize a conflictului partilor, analiza facuta de mediator impreuna cu toate partile conflictului, atat pentru a se respecta principiile de neutralitate si impartialitate, dar mai ales pentru o intelegere concreta a beneficiilor utilizarii acestei proceduri in conflictul lor.

Medierea nu este obligatorie, partile putand alege, dupa sedinta de informare – ori medierea, ori instanta de judecata, ori calea arbitrajului, ori alta metoda pe care ei o considera eficienta in cazul lor. Caracterul voluntar al medierii este fundamental procesului de mediere. Nimeni nu poate fi obligat – ca in mod voluntar sa ajunga la o solutie amiabila cu partea care este in litigiu, este un nonsens.

Obligatii privind activitatea judecatorului pe parcursul procesului civil, in ceea ce priveste medierea, sunt prevazute in art. 7 alin. 2, art. 21 alin. 1 si 2, art. 227 si art. 242 din NCPC, in art. 2, 6 si 60 indice 1 din Legea 192/2006 – Legea Medierii actualizata, cat si in art. 5 din Directiva Parlamentului European nr. 52/2008.

Dispozitii prezente in Noul Cod de Procedura Civila:

Art. 7.  alin. (2) Judecatorul are indatorirea de a asigura respectarea dispozitiilor legii privind realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor partilor din proces.

Art. 21 – (1) Judecatorul va recomanda partilor solutionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.
(2) In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii.

Art. 227 – (1) In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii. In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate. Dispozitiile art. 241 alin. (3) sunt aplicabile.
(2) In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti.
(3) In cazul in care judecatorul recomanda medierea, partile se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere.

Art. 242. – (1) Cand constata ca desfasurarea normala a procesului este impiedicata din vina reclamantului, prin neindeplinirea obligatiilor stabilite in cursul judecatii, potrivit legiijudecatorul poate suspenda judecata, aratand in incheiere care anume obligatii nu au fost respectate. Dispozitiile art. 189 sunt aplicabile.
(2) La cererea partii, judecata va fi reluata daca obligatiile la care se refera alin. (1) au fost indeplinite si, potrivit legii, aceasta poate continua.

Dispozitii prevazute in Legea 192/2006 actualizata:

Art. 2 alin. 1: daca legea nu prevede altfel, partile persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor (…)

Art. 6 dispune ca: organele judiciare sau arbitrale precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictului dintre ele.

Art 60 indice 1, alin (1) – in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz,
sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la
avantajele medierii
, in urmatoarele materii:
a) in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
b) in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64;
c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999 – 1018 din Codul de procedura civila;

Aricolul de mai sus prevede domeniile in care parcurgerea sedintei de informare este obligatorie. Tot in acest articol se mentioneaza ca „partile sunt tinute” , obligate, sa faca dovada ca au parcurs aceasta sedinta.

Directiva Parlamentului European nr 52/2008.

Art. 5 alin. 1 spune ca: o instanta la care a fost introdusa o actiune poate, atunci cand este cazul si avand in vedere toate circumstantele cazului, sa invite partile sa recurga la mediere, pentru a solutiona litigiul. Instanta poate de asemenea invita partile la o sesiune de informare privind recurgerea la mediere daca astfel de sesiuni sunt organizate si sunt usor accesibile.

Dovada parcurgerii sedintei de informare se face judecatorului cu un CERTIFICAT de INFORMARE emis de catre un mediator autorizat dupa parcurgerea sedintei de pregatire a medierii, conform art. 2 indice 1, alin. 1 din Legea Medierii care spune ca: dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un Certificat de Informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Procesul verbal constanta ca partile nu au parcurs sedinta de informare, deci nu poate tine loc de Certificat de Informare, si nici nu are valoarea juridica ceruta de lege – aceea de dovada ca partile au parcurs sedinta de mediere in vederea solutionarii prin mediere a litigiului lor. In acest caz partile vor fi indrumate de judecator, in timpul procesului judiciar, sa participe la sedinta de informare, suspendand cauza pentru indeplinirea acestei obligatii procesuale.

Din cele aratate mai sus reiese ca judecatorul de caz, va solicita partilor dovada indeplinirii obligatiei legale de informare privind medierea. Partile trebuie sa aiba asadar la dosarul cauzei un Certificat de Informare emis de un mediator pentru ca procesul judiciar sa poata continua.

In cazul in care partile nu fac dovada participarii la sedinta de informare privind medierea, Judecatorul, in baza principiului rolului activ, a art. 7 si art 242 din Noul Cod de Procedura Civila poate suspenda cauza pana la indeplinirea obligatiei de informare potrivit legii.

Pentru procesele pe rol, sanctiunea suspendarii cauzei poate fi dispusa de catre fiecare judecator, din oficiu sau la cererea oricarei parti, dand termen pentru informare privind medierea. Asa cum mentionam si mai sus, finalitatea parcurgerii sedintei de informare este medierea litigiului respectiv. Partile sunt obligate sa vina in biroul mediatorului in vederea solutionarii litigiului lor prin mediere. Medierea nu este obligatorie, ci partile sunt cele care decid in cunostiinta de cauza si dupa cum considera fiecare in parte, daca aleg medierea si parcurg medierea, imediat dupa sedinta de informare, sau la o alta data stabilita de comun acord cu mediatorul.

Daca doresc in continuare judecata in instanta, mediatorul le va elibera un Certificat de Informare, pe care il vor depune la dosarul cauzei, judecata reluandu-se astfel prin indeplinirea obligatiei legale de informare prevazuta in Legea Medierii.

Parcurgerea sedintei de informare privind medierea reprezinta un pas inainte spre familiarizarea justitiabililor si a avocatilor cu aceasta procedura, de un real folos si cu o rata foarte mare de succes (peste 80% din litigiile supuse medierii s-au finalizat cu un Acord de Mediere). Este un pas inainte spre o justitie moderna, spre o implicare directa a justitiabililor in gestionarea propriilor litigii, evitand costurile considerabile financiare, de timp si emotionale platite cu ocazia unui proces judiciar clasic.

Dorin ILIE
Mediator


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Suspendarea procesului civil de către judecător pentru neparcurgerea sedinței de informare privind medierea”

 1. chestia asta cu cei 80% seamana cu trecerea Marii Rosii de catre Moise: toti o stim dar nimeni nu a vazut-o.

 2. ANONIM spune:

  Asta inseamna ca in cazul in care eu, justitiabil ma prezint la mediator, insa partea adversa nu se prezinta, atunci procesul mi se suspenda pentru ca nu a putut fi emis Certificatul de mediere, ci doar un Proces-verbal privind medierea….?
  Daca da, atunci o sa avem numeroase procese suspendate pentru ca in majoritarea covarsitoare a cazurilor partea adversa refuza sa se prezinte in vederea solutionarii solutionarii amiabile a litigiului.
  Cazurile sunt similare in situatia concilierii prealabile. Cate dintre partile convocate la o conciliere prealabila se prezinta cand sunt chemate?

 3. teza este eronata si asta pentru ca nu ati luat in considerare practica actuala bazata pe art 155 ind 1 CPC. Suspendarea in acest temei poate avea loc doar daca PROCESUL in curs de solutionare este impiedicat sa se desfasoare normal din culpa EXCLUSIVA a RECLAMANTULUI.

  refuzul reclamantului de a merge la mediere NU IMPIEDICA desfasurarea normala a procesului, dimpotriva, ajuta la celeritatea acestuia deoarece in caz contrar procesul se suspenda pentru mediere dar nu mai mult de 3 luni.

  acest caz de suspendare se aplica cind – de exemplu – reclamantul trebuie sa faca dovada domiciliului piritului si nu isi indeplineste aceasta obligatie. Deoarece procesul nu poate continua in lipsa acestor date dar nici nu poate fi solutionat (deoarece s-ar incalca art 85 CPC) atunci instanta va suspenda judecarea pina cind reclamantul isi indeplineste obligatia.

  Ar fi contrar logicii sa se suspende procesul ptr ca reclamantul nu isi indeplineste obligatia de a merge la mediere deoarece sub nici o forma acest lucru nu duce la o judecata cu celeritate a procesului.

  Pina la 01.08 (si eu pun pariu ca se va elimina aberatia sanctiunii inadmisibilitatii, insasi aminare ei arata ca nici legiuitorul nu este sigur ca se impune asa ceva) nu exista o alta sanctiune decit amenda prevazta de art 182 lit f NCPC si asta pentru ca intr-adevar reclamantul/piritul savirsesc un abuz de drept. Sincer, avind in vedere esenta medierii ca fiind o procedura voluntara mi se pare o solutie logica si normala sa se sanctioneze abuzul de drept si nu neparticiparea la o informare la care – mai ales profesionistii – au participat de zeci de ori in ultimele luni 🙂

 4. Constantin STANCU spune:

  Daca legea medierii a fost publicata in MO partea I-a, se considera ca toata lumea cunoaste legea, ca atare care este obiectul informarii la mediator?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.